Έντυπη Έκδοση

Ομπάμα: Θα εξοπλίσω Σύρους αντάρτες, ενάντια σε Ι.Κ. και Ασαντ

Εμφαση στη συμμαχία με τις αραβικές χώρες, που συγκρότησε ο Λευκός Οίκος για να ξεκινήσει τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς μέσα στο έδαφος της Συρίας, έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα την ώρα που καυτηριάζεται από αναλυτές και ΜΜΕ η αμφιλεγόμενη στάση της Τουρκίας.

«Η ισχύς αυτού του συνασπισμού δείχνει ξεκάθαρα στον κόσμο ότι αυτή δεν είναι μόνο μάχη της Αμερικής», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμά του και υποσχέθηκε να συνεχιστεί ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει το σχέδιο να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν το καλύτερο αντίβαρο απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος και το καθεστώς Ασαντ. «Η συνολική προσπάθεια θα απαιτήσει χρόνο» είπε και τόνισε: «Θα υπάρξουν προκλήσεις. Αλλά θα κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να πολεμήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση».

Τα αμερικανικά ΜΜΕ και οι αναλυτές σχολίασαν θετικά την έναρξη των επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας, σημειώνοντας ωστόσο την καθυστέρηση μιας τέτοιας απόφασης. «Εάν οι αεροπορικές επιθέσεις αποτελούν αναγνώριση ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος πολεμώντας το μόνο στο Ιράκ και αφήνοντας καταφύγιο στη Συρία, τότε είναι καλοδεχούμενες», έγραψε χαρακτηριστικά η «Ουάσιγκτον Ποστ».

Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα, όπως και εκείνη του Αυγούστου στο Ιράκ, θεωρείται ότι είναι δικαιολογημένη καθώς αφορά στη διάσωση ευάλωτων πληθυσμών, των Κούρδων της Συρίας σε αυτή την περίπτωση. Για την ακρίβεια, η κατάσταση στη βόρεια Συρία είναι πιο σύνθετη από εκείνη που αντιμετώπισε ο Ομπάμα στο όρος Sinjar του Ιράκ τον περασμένο Αύγουστο. Η περιοχή που δέχεται την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους ελέγχεται από συριακή κουρδική οργάνωση (Kurdish Democratic Union Party), η οποία είναι σύμμαχος με το ΡΚΚ της Τουρκίας. Μολονότι υπάρχει εκεχειρία μεταξύ του ΡΚΚ και της τουρκικής κυβέρνησης οι σχέσεις μεταξύ τους είναι περιορισμένες, ενώ η Αγκυρα αρνήθηκε να στηρίξει τους Κούρδους της Συρίας. Η Τουρκία έκλεισε την Κυριακή μέρος των συνόρων της με τη Συρία, στην προσπάθειά της προφανώς να αποτρέψει την είσοδο Κούρδων στη Συρία για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Η αντιπαραγωγική αυτή πράξη αποτελεί μέρος της αμφιλεγόμενης έως τώρα στάσης της Τουρκίας έναντι του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που υπογραμμίστηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ. Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε αρνηθεί να υπογράψει τη δέσμευση για την καταπολέμηση των εξτρεμιστών που είχαν συντάξει οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη, κάνοντας μνεία στο γεγονός της ομηρίας 49 Τούρκων διπλωματών από το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι απελευθερώθηκαν πρόσφατα. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία ένδειξη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι τώρα περισσότερο πρόθυμος από ό,τι ήταν πριν να συνδράμει ή να στηρίξει ανοιχτά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία ή στο Ιράκ.

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του ξιφούλκησε τονίζοντας ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να περνά την Τουρκία από «εξετάσεις» και ότι «λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα» απαντώντας έτσι στην πίεση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι προς την Αγκυρα να ενταχθεί στο διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών. Την ίδια στιγμή, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε ότι οι Τούρκοι όμηροι στο Ιράκ απελευθερώθηκαν το περασμένο Σάββατο βάσει συμφωνίας για την ανταλλαγή τους με 50 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (IS), γεγονός το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε αλλά και ούτε διαψεύστηκε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεργασίες/Προγραμματα
Διεθνής τρομοκρατία
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
ΗΠΑ