Έντυπη Έκδοση

Οργανα βασανιστηρίων εξάγει η Κίνα

Σ' ένα διαφορετικό επιχειρείν, που αναπτύσσεται ραγδαία, δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια κρατικές, κυρίως, κινεζικές εταιρείες, οι οποίες κατασκευάζουν και εξάγουν όργανα βασανισμού και οχήματα καταστολής.

Από το μαρτύριο της σταγόνας έχουν περάσει αιώνες, αλλά η φιλοσοφία παραμένει η ίδια... Από το μαρτύριο της σταγόνας έχουν περάσει αιώνες, αλλά η φιλοσοφία παραμένει η ίδια... Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, περισσότερες από 130 κινεζικές επιχειρήσεις κατασκευάζουν και εξάγουν «εργαλεία βασανισμού», από κλομπ, που προκαλούν ηλεκτροσόκ, μέχρι πέδες, κρίκους, όπλα που προκαλούν προσωρινή παράλυση, μεταλλικά ρόπαλα με καρφιά, ακόμη και καθίσματα ακινητοποίησης κρατουμένων.

Από τους μεγαλύτερους πελάτες αυτών των εταιρειών, που πριν από δέκα χρόνια δεν ξεπερνούσαν τις 28, είναι κυβερνήσεις ασιατικών και αφρικανικών χωρών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αφρική, ενώ η κυβέρνηση του Πεκίνου ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι τουλάχιστον το ήμισυ της εξωτερικής της βοήθειας, ύψους 14 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2010 και 2012, διατέθηκε στην Αφρική.

Επτά κινεζικές εταιρείες προτείνουν στον κατάλογο των προϊόντων τους ρόπαλα με μεταλλικά καρφιά, εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία στην Καμπότζη και εξήχθη στις δυνάμεις ασφαλείας του Νεπάλ και της Ταϊλάνδης.

Η εταιρεία China Xinxing Import/Export ανακοίνωσε το 2012 ότι διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με περισσότερες από 40 αφρικανικές χώρες, στις οποίες πουλά κυρίως χειροπέδες και κλομπ ικανά να προκαλούν ηλεκτρική εκκένωση. Το «εργαλείο» αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται για να προκαλεί εξαιρετικά οδυνηρά ηλεκτροσόκ σε σημεία του σώματος, όπως τα γεννητικά όργανα, η βουβωνική χώρα, ο λαιμός ή τα αυτιά.

Τέτοιες ηλεκτροφόρες ράβδοι, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, εθεάθησαν στα χέρια αστυνομικών στην Γκάνα, την Αίγυπτο, τη Σενεγάλη και τη Μαδαγασκάρη.

«Το διεφθαρμένο σύστημα εξαγωγών της Κίνας επέτρεψε να ανθίσει το εμπόριο των βασανιστηρίων και της καταστολής. Είναι επιτακτική ανάγκη οι κινεζικές Αρχές να προχωρήσουν σε πραγματική μεταρρύθμιση της εμπορικής τους νομοθεσίας προκειμένου να τερματίσουν την ανεύθυνη παράδοση υλικών» υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία επισημαίνει ότι ορισμένα από τα προϊόντα αυτά «είναι πραγματικά βάναυσα και απάνθρωπα και πρέπει να απαγορευτούν αμέσως».

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Ματιές στον κόσμο