Έντυπη Έκδοση

Νορβηγική παρέμβαση σώζει τα δάση της Λιβερίας

Μια οικονομική συμφωνία που θα διασώσει το μεγαλύτερο μέρος των τροπικών δασών της Αφρικής, υπέγραψαν η κυβέρνηση της Λιβερίας με τη Νορβηγία καθώς η αφρικανική χώρα, που είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της δυτικής Αφρικής, θα λάβει σημαντική οικονομική βοήθεια για να σταματήσει εντελώς την αποψίλωση των δασών της.

Η Νορβηγία θα δώσει 150 εκατ. ευρώ ώστε έως το 2020 να σταματήσει πλήρως η καταστροφή των δασών που αποτελούν τα 2/3 των τροπικών δασών της Αφρικής.

Το 2012 η πρόεδρος της χώρας Ελεν Τζόνσον Σιρλίφ είχε επικριθεί έντονα, όταν δόθηκαν άδειες σε εταιρείες να προχωρήσουν στην υλοτομία του 58% του συνόλου του τροπικού δάσους που έχει απομείνει στη χώρα, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές τις άδειες να ακυρωθούν.

Στο μεταξύ, εκφράζονται φόβοι ότι η κρίση με τον θανατηφόρο ιό Εμπολα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της υλοτομίας σε μια χώρα όπου υπάρχει τεράστια ανάγκη ρευστού και η ξυλεία αποτελούσε πάντα πηγή πλούτου ακόμη και κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου όπου με τα έσοδά της εξοπλίζονταν οι στρατοί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εμφύλιος έληξε λίγο μετά το εμπάργκο που επέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη το 2003, στη λιβεριανή ξυλεία.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις επιβεβαιώθηκε από Νορβηγούς αξιωματούχους κατά τη συνεδρίαση του ΟΗΕ για το κλίμα.

Μερικοί ερευνητές, πάντως, έχουν συνδέσει την επιδημία του ιού Εμπολα με την εκτεταμένη καταστροφή των δασών, καθώς οι άνθρωποι εκτιμάται ότι ήρθαν σε άμεση επαφή με τις «φυσικές πηγές» του ιού. Γ.Ζ.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Λιβερία