Έντυπη Έκδοση

ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Θανατική ποινή χωρίς δίκη

Νεκροί από πυρά Ισραηλινών έπεσαν χθες οι δύο Παλαιστίνιοι που καταζητούνταν για την απαγωγή και δολοφονία τριών εφήβων από το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη, τον Ιούνιο.

Ισραηλινός στρατιώτης απαθανατίζει με το κινητό του το «κατόρθωμά» του Ισραηλινός στρατιώτης απαθανατίζει με το κινητό του το «κατόρθωμά» του Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, πάντως, αποφάσισε να μην απομακρυνθεί από τις διαπραγματεύσεις για εκεχερία στη Γάζα, που ξεκινούσαν στο Κάιρο. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωνε, από τη Νέα Υόρκη, ότι θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούσαν επί μήνες τον Μαρουάν Καουάσμε και τον Αμάρ Αμπού Αΐσα από την περιοχή της Χεβρώνας, έχοντάς τους κατονομάσει ως δράστες της απαγωγής και τριπλής δολοφονίας κοντά στον εβραϊκό οικισμό, στις 12 Ιουνίου. Οι δύο Παλαιστίνιοι εντοπίστηκαν τη νύχτα της Δευτέρας σε κατοικία στη Χεβρώνα, στην οποία έκαναν έφοδο Ισραηλινοί στρατιώτες και πράκτορες της Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν στόχο τη σύλληψη των δύο Παλαιστινίων, αλλά ξέσπασε ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία οι δύο καταζητούμενοι σκοτώθηκαν. «Ανοίξαμε πυρ, εκείνοι ανταπέδωσαν τα πυρά και σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή», διευκρίνισε ο αντισυνταγματάρχης, Πίτερ Λέρνερ.

Η Χαμάς

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι οι δύο Παλαιστίνιοι ήταν μέλη της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό τους, είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη, ανάμεσά τους και γύρω στα 300 μέλη της Χαμάς, η οποία αρχικά είχε αρνηθεί κάθε ανάμειξη στην απαγωγή και την τριπλή δολοφονία αλλά στη συνέχεια είχε δεχθεί ότι επρόκειτο για μέλη της.

Το σίγουρο είναι ότι η απαγωγή των τριών σπουδαστών θρησκευτικής σχολής και η δολοφονία τους πυροδότησε το κλίμα ακραίας έντασης, που εκτονώθηκε στην ισραηλινή επίθεση που ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου και έπνιξε στο αίμα τη Γάζα.

Οι διαπραγματεύσεις

Οταν έγινε γνωστή η είδηση για τη δολοφονία των δύο Παλαιστινίων, υπήρξε προβληματισμός για τη στάση που θα τηρούσε η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, οι οποίες ξεκινούσαν υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, στο Κάιρο. Τελικά αποφασίστηκε να υπάρχει συμμετοχή στις έμμεσες αυτές συνομιλίες, που ορίστηκε να ξεκινήσουν σχεδόν ένα μήνα μετά τον τερματισμό της 59ήμερης σύγκρουσης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Εν τω μεταξύ, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη να προγραμματίσουν την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ, η οποία έχει ανασταλεί για περισσότερους από πέντε μήνες.

«Απευθύνομαι στον πρωθυπουργό Νετανιάχου: Σταματήστε την κατοχή. Κάντε ειρήνη», είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος σε μια σπάνια δημόσια ομιλία του, πριν από την τακτική Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

(Πηγές: BBC-AFP-Reuters-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Παλαιστίνη
Αυτοκτονίες/Θάνατοι/Δυστυχήματα