Έντυπη Έκδοση

ΕΔΑΔ: Δύο νέες καταδίκες της Τουρκίας

Για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή καταδικάσθηκε χθες η Τουρκία επειδή, στις 25 Ιουνίου 2008, Τούρκοι στρατοφύλακες, κατά τη διάρκεια έρευνας στο χωριό Αρμουτντουζού για τον εντοπισμό τρομοκρατών, διέταξαν τον Χαμπτί Ατιμάν να ακινητοποιήσει το φορτηγό στο οποίο επέβαινε και όταν αυτός δεν σταμάτησε τον πυροβόλησαν, τραυματίζοντάς τον στον ισχίο.

Κατόπιν έβαλαν φωτιά στο φορτηγό του.

Καταδικάστηκε, επίσης, για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, στην περίπτωση του Τσεβάτ Σοϊζάλ, που συνελήφθη τον Ιούλιο του 1999 στη Μολδαβία, εκδόθηκε στην Τουρκία, δικάστηκε και καταδικάσθηκε σε 18 χρόνια και εννέα μήνες φυλακή τον Ιούνιο του 2002, με την κατηγορία ότι ήταν ο δεύτερος τη τάξει στο ΡΚΚ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε.

Αφέθηκε ελεύθερος τον Νοέμβριο του 2008 με περιοριστικούς όρους και μετέβη στη Γερμανία, όπου ζούσε η οικογένειά του και παραμένει μέχρι σήμερα.

Η καταδίκη του βασίστηκε σε υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες του, οι οποίες έγιναν χωρίς να υπάρχει δικαστικό ένταλμα, τα τουρκικά δικαστήρια δεν δέχθηκαν να του δώσουν αντίγραφο των συνομιλιών για να ετοιμάσει την απολογία του, ενώ αρνήθηκαν να καλέσουν για εξέταση κατ' αντιπαράσταση μάρτυρες που είχαν δώσει στις αρχές στοιχεία σε βάρος του, μεταξύ των οποίων σύμφωνα με την Αγκυρα ήταν και ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Το δικαστήριο υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλει στον Σοϊζάλ 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει 2.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Τουρκία