Έντυπη Έκδοση

Παρίσι: Καμιά συζήτηση με τους απαγωγείς στην Αλγερία

Γνήσιο είναι το βίντεο που παρουσιάζει ένα Γάλλο πολίτη ως όμηρο ισλαμιστών στην Αλγερία σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, το Παρίσι υπογραμμίζει ότι «δεν θα έχει καμία συζήτηση και δεν θα κάνει καμία διαπραγμάτευση» με τους απαγωγείς.

Ο Γάλλος τουρίστας Ερβί Γκουρντέλ, 55 ετών, που έκανε πεζοπορία σε ορεινή περιοχή, έπεσε θύμα απαγωγής την Κυριακή, στο Τιζί Ουζού της Αλγερίας. Στη χώρα αυτή έχει τη βάση της η οργάνωση «Στρατιώτες του Χαλιφάτου», η οποία στις 14 Σεπτεμβρίου διακήρυξε την πίστη της στο Ισλαμικό Κράτος.

Η οργάνωση μάλιστα προειδοποιεί ότι θα σκοτώσει το Γάλλο όμηρο μέσα σε ένα 24ωρο, εάν το Παρίσι δεν σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές και δεν αποσύρει τη συμμετοχή του στο διεθνή συνασπισμό κατά του Ι.Κ. στο Ιράκ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι δεν τίθεται θέμα «υποχώρησης στις απειλές της τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «μια τρομοκρατική ομάδα δεν μπορεί να μεταβάλει τη θέση της Γαλλίας».

Αργότερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, επαναλάμβανε ότι το Παρίσι δεν θα υποκύψει «ποτέ στον εκβιασμό».

Γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μία επιδρομή την Παρασκευή, κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, αφότου ο Γάλλος πρόεδρος άναψε το πράσινο φως για συμμετοχή στο διεθνή συνασπισμό.

(Πηγές: AFP-Reuters-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Αλγερία
Απαγωγές/Αιχμαλωσία