Έντυπη Έκδοση

Δικηγόροι: Αντισυνταγματικός ο ΕΝΦΙΑ...

...και οι κατ' οίκον έλεγχοι της Εφορίας χωρίς παρουσία εισαγγελέα

Πολλά μέτρα που λαμβάνονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής στοχεύουν στην κάλυψη δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αντιβαίνουν σε θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου, τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασ.

Αλεξανδρής κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Καλάβρυτα.

Ως ενδεικτικά παραδείγματα ανέφερε τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για διενέργεια κατ' οίκον ερευνών από τις φορολογικές αρχές χωρίς παρουσία δικαστικού λειτουργού. Ο κ. Αλεξανδρής έθεσε παράλληλα και ζήτημα κατάργησης και των παραβόλων, που, εν μέσω κρίσης, εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Στην Ολομέλεια καταγράφηκε η σχεδόν καθολική αντίθεση των δικηγόρων αλλά και του Αρείου Πάγου στο σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οπως υποστηρίχθηκε, με τις προτεινόμενες αλλαγές περιορίζεται κατά πολύ ο ρόλος των μαρτύρων στην αποδεικτική διαδικασία, καθιερώνονται δίκες χωρίς δικηγόρους και ευνοούνται, με τις διατάξεις περί αναγκαστικής εκτέλεσης, τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο εισηγητής, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δ. Κατσαρός, τόνισε ότι το σχέδιο δεν συμβάλλει στην ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και πρότεινε να ισχύσει για όλα τα δικαστήρια το έως σήμερα αποτελεσματικό και πετυχημένο σύστημα εκδίκασης υποθέσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, σε όλη την τακτική διαδικασία.

Οσον αφορά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο προβληματισμός εστιάσθηκε στη διόγκωση της ύλης των μονομελών ποινικών δικαστηρίων και τη συρρίκνωση των πολυμελών δικαστηρίων, καθώς και στη σωστή εφαρμογή του άγνωστου στην ελληνική δικαστική πραγματικότητα θεσμού της ποινικής συνδιαλλαγής κατηγορουμένου και εισαγγελέα και σε υποθέσεις κακουργημάτων. Η Ολομέλεια έθεσε επίσης στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος έδειξε θετική διάθεση αντιμετώπισής τους, και τα εξής σοβαρά ζητήματα:

* Κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για μικροοφειλέτες του Δημοσίου.

* Κατάργηση του παραβόλου εφέσεως και του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)