Έντυπη Έκδοση

8η ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 27 ΚΑΙ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ

Με τραγούδια και χορό απαντούν στο ρατσισμό

Τρεις Μαροκινοί δολοφονήθηκαν από το χέρι μελών της Χρυσής Αυγής, όπως καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της μαροκινής κοινότητας. Την κράτησή τους στο Τμήμα Αλλοδαπών, ανάμεσα σε δέκα άνδρες κρατούμενους, και την εξύβρισή τους από αστυνομικούς καταγγέλλουν Αφρικανές, οι οποίες έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

 Με τραγούδια και χορό απαντούν μέλη αριστερών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, διοργανώνοντας τις εκδηλώσεις για τον «Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη».

Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Σεπτέμβρη, στο λόφο του Κολωνού, διοργανώνεται αντιρατσιστική γιορτή με το σύνθημα «Τη φτώχεια και το ρατσισμό θα πολεμάμε πάντα». Φέτος μάλιστα, στο Φεστιβάλ της 8ης Αντιρατσιστικής γιορτής, που συνδιοργανώνουν το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, δήλωσαν συμμετοχή διπλάσιες συλλογικότητες και φορείς από πέρυσι και αναμένεται να ξεπεράσουν τις εκατό. Ανάμεσά τους, είναι 17 οργανώσεις αλληλεγγύης και 27 κοινότητες μεταναστών.

Η γιορτή

Η διήμερη εκδήλωση φέτος διοργανώνεται στο πλαίσιο του «Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη». «Η γιορτή αποτελεί απάντηση στη δολοφονική δράση των ναζί της Χρυσής Αυγής» τόνισε ο Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό), προσθέτοντας ότι το Φεστιβάλ διοργανώνεται στον Κολωνό, δηλαδή στη γειτονιά που η Χρυσή Αυγή, με υποψήφιο τον Ηλία Κασιδιάρη, πήρε στις δημοτικές εκλογές το μεγάλο ποσοστό του 20% «και οι νεοναζί προσπαθούν να το μετατρέψουν σε προπύργιό τους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης είναι ομιλητής σε ένα από τα πάνελ του φεστιβάλ. Ο ίδιος μίλησε για πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, σχέσεις συνεργασίας και άμεσης καθοδήγησης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Τόνισε ότι «θα επιθυμούσα και από τον δικό μου πολιτικό χώρο να αναδείξει το θέμα, με πολύ πιο κεντρικό και έντονο τρόπο» και πρόσθεσε ότι ο εθνικισμός που θρέφει το φασισμό καλλιεργείται συστηματικά από την κυβέρνηση και μεγάλης εμβέλειας Μέσα Ενημέρωσης». Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «την αποκάλυψη της ελληνικότητας του τάφου της Αμφίπολης».

Η αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Κατερίνα Θανοπούλου, ομιλήτρια κι αυτή σ' ένα από τα πάνελ, επισήμανε ότι για την αντιμετώπιση του φασισμού χρειάζεται αλλαγή θεσμικού πλαισίου (αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, νόμος περί ιθαγένειας) αλλά και αλλαγές σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αξιοποίηση θεσμών για αλλαγές και κοινωνικοί αγώνες για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων μας, αλλά και παιδεία.

Τρεις δολοφονίες

Ο Ζούρι Αμπντεραχίμ (αντιπρόεδρος μαροκινής κοινότητας) κατήγγειλε ότι «είχαμε τρεις δολοφονίες Μαροκινών από μέλη της Χρυσής Αυγής που παραμένουν ανεξιχνίαστες, όπως και το περιστατικό μιας εγκύου, η οποία κρατήθηκε στο Τμήμα Αλλοδαπών και ζήτησε να τη δει γιατρός. Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν και απέβαλε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από τους 5.000 Μαροκινούς που ζούσαν στην Ελλάδα παρέμειναν περίπου 500, λόγω της κρίσης».

Σχετικά με τις δολοφονίες διευκρίνισε ότι το ένα περιστατικό σημειώθηκε πριν από τρία χρόνια στη Βαρβάκειο αγορά, τα ξημερώματα. Οι δύο Μαροκινοί περπατούσαν, όταν δέχθηκαν επίθεση από άνδρες με μαύρες μπλούζες που επέβαιναν σε μηχανάκια, οι οποίοι τους επιτέθηκαν με μαχαίρια, με αποτέλεσμα ο ένας Μαροκινός να αποβιώσει. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στα Μάλια της Κρήτης. Ενας Μαροκινός βρέθηκε χτυπημένος, έζησε επτά μήνες σε κωματώδη κατάσταση και απεβίωσε στο νοσοκομείο. Ο αδελφός του υποστηρίζει ότι τον χτύπησαν χρυσαυγίτες.

Σχετικά με τη σημασία της γιορτής, η Αφρικανή Λορέτα Μακόλεϊ έφερε ως παράδειγμα ένα περιστατικό: «Πρόσφατα τρεις γυναίκες από την Ενωση Αφρικανών Γυναικών προσαχθήκαμε στο Τμήμα Αλλοδαπών, παρ' ότι είχαμε χαρτιά. Μας έκλεισαν σ' ένα κελί μαζί με 35 άνδρες. Οταν διαμαρτυρήθηκα στον αστυνομικό, μου είπε "σκάσε καριόλα...". Δίνουμε ένα δύσκολο, καθημερινό αγώνα γιατί συνέχεια απονομιμοποιούνται άνθρωποι με πολυετείς άδειες παραμονής επειδή δεν έχουν ένσημα. Πού να τα βρουν με τέτοια ανεργία που υπάρχει στην Ελλάδα;».

Για «προβολή και ξέπλυμα» που επιχειρείται από μεγάλα ΜΜΕ στους νεοναζί, μίλησε ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου, λέγοντας ότι συνεχίζουν να προβάλλουν τις ερωτικές περιπέτειες του Ηλία Κασιδιάρη: «Πόσα λεφτά θα πλήρωνε μία ΜΚΟ για να γραφτούν ψευτορεπορτάζ ότι δήθεν βοηθούν τις γιαγιάδες να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ;»

Αλληλεγγύη

Ο Φώτης Ανδριόπουλος (Ιατρείο Αλληλεγγύης Πειραιά) είπε ότι 12 οδοντίατροι, πέντε φαρμακοποιοί, 20 γιατροί κι άλλοι τόσοι πολίτες υποστηρίζουν ανασφάλιστους, ντόπιους και μετανάστες: «Υπάρχουν άλλα εννέα ιατρεία στην Αττική που συντονίζουμε τη δράση μας». Ο Κ. Κοκκώσης (Σχολείο Μεταναστών Πειραιά) πρόσθεσε ότι διδάσκουν 25 εθελοντές εκπαιδευτικοί σε 24 τμήματα, μαθαίνοντας την ελληνική γλώσσα και ιστορία σε μετανάστες. Το τελευταίο διάστημα διδάσκουν σε Ελληνες ξένες γλώσσες καθώς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Περίπου οι μισοί μαθητές είναι ντόπιοι.

«Με τους στίχους και τη μουσική μας πολεμάμε τον καπιταλισμό και το φασισμό, που αποτελεί συνέπειά του» πρόσθεσε ο Ν. Παρασκευάς από το μουσικό συγκρότημα «Τοξικά Απόβλητα» το οποίο συμμετέχει στη γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών.

Θέατρο και λαϊκό γλέντι

Στο πρόγραμμα του διημέρου θα τραγουδήσουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μανώλης Φάμελλος, οι Σπυριδούλα, Encardia, Τοξικά Απόβλητα καθώς και συγκροτήματα μεταναστών από το Αφγανιστάν και την Αλβανία αλλά θα υπάρξει και λαϊκό γλέντι. Τα θέματα των συζητήσεων είναι «ΜΜΕ και φασισμός», «Ο θεσμικός ρατσισμός που θρέφει τους νεοναζί». Παράλληλα διοργανώνεται θεατρική παράσταση, έκθεση φωτογραφίας και αντιρατσιστικού σκίτσου, χώρος αλληλεγγύης με δεκάδες περίπτερα κινήσεων αλληλεγγύης από πολλές γειτονιές καθώς και δεκάδες περίπτερα μεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για συνάντηση συνύπαρξης, αλληλεγγύης και κοινού αγώνα ντόπιων και μεταναστών, γιατί «στη χώρα του 1.500.000 ανέργων αν δεν ανατρέψουμε τη μνημονιακή φτώχεια και ανεργία, σύντομα δεν θα χωράει κανείς μας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αντιρατσιστική δράση
Ρατσισμός
Εκδηλώσεις