Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ή ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Πενθήμερη προθεσμία για τις μετεγγραφές

Την ερχόμενη Παρασκευή, ή το αργότερο τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, θα εκδοθεί η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση, η οποία θα ορίζει την πενθήμερη προθεσμία εντός της οποίας οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τη μετεγγραφή τους.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Η προθεσμία για τις αιτήσεις των μετεγγραφών θα είναι πενθήμερη, π.χ. μια Δευτέρα, μία εβδομάδα μετά τη λήξη των εγγραφών» εξήγησε ο υπουργός Παιδείας, προσδιορίζοντας έτσι με σαφήνεια το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από τη στιγμή που είναι γνωστό πως οι εγγραφές των πρωτοετών στις σχολές ολοκληρώνονται την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, ενώ επανέλαβε πως η υπουργική απόφαση θα περιλαμβάνει εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Η ασάφεια στο συγκεκριμένο νόμο αναγκάζει τον υπουργό να προσπαθεί να ισορροπήσει εν μέσω πιέσεων, αφενός να αυξήσει των αριθμό των δικαιούχων, εφαρμόζοντας τις διατάξεις και για ανθρώπους οι οποίοι πέρασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και τα προηγούμενα χρόνια, και αφετέρου να τον μειώσει μέσω διοικητικών ρυθμίσεων του υπουργείου.

Ποιοι έχουν δικαίωμα

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ήδη, με επιστολή του στην «Καθημερινή» έχει αποσαφηνίσει την κατάσταση, βάσει του κείμενου νομικού πλαισίου, υπενθυμίζοντας ότι δικαίωμα μετεγγραφής έχουν:

α. Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή πρώτου κύκλου σπουδών, ορφανοί, με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί, κωφάλαλοι ή ανήκουν στην κατηγορία ειδικών αναγκών με αναπηρία άνω του 67%, πολύδυμα τέκνα, τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας και οι οποίοι δικαιούνται μετεγγραφής ανεξαρτήτως αν δυσκολεύονται ή όχι οικονομικά, αλλά και ανεξαρτήτως πού διαμένουν οι γονείς ή άλλα αδέλφια τους που ήδη σπουδάζουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα τμήματα δεν δύνανται να αρνηθούν τη μετεγγραφή, αφού ο νόμος απέφυγε να βάλει όριο στις ανά τμήμα μετεγγραφές. Οι άνθρωποι αυτοί υπολογίζονται εκ του υπουργείου ότι είναι από δεκαπέντε έως και τριάντα χιλιάδες!

β. Οσοι έχουν κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα (σε μία οικογένεια) μέχρι 9.000 ευρώ και έως 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, ο αριθμός αυτών των μετεγγραφών δεν θα υπερβεί τις 500. Η αναπηρία θα βεβαιώνεται από ΚΕΠΑ κι όχι από απλό γιατρό του δημόσιου τομέα.

Ακόμη, ο υπουργός αναφέρθηκε για μία επιπλέον φορά στην πρόθεσή του να καταργήσει το νόμο από την επόμενη χρονιά, εάν η κατάσταση ξεφύγει. Μ' αυτά και μ' αυτά, η αγωνία για γονείς και φοιτητές/σπουδαστές συνεχίζεται, και το θέμα αναμένεται να απασχολεί για καιρό πολιτική σκηνή και κοινωνία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Παιδεία