Έντυπη Έκδοση

Με λέιζερ και ενδοφακούς αντιμετωπίζεται η πρεσβυωπία

Μια πρωτοποριακή τεχνική αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας αναπτύχθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από τον επίκουρο καθηγητή Οφθαλμολογίας Γεώργιο Λαμπίρη. Στα άτομα μέχρι 50 ετών η μέθοδος εφαρμόζεται με χρήση λέιζερ, ενώ στους άνω των 50 με ένθεση εξειδικευμένων ενδοφακών, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί ο κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού.

Η τεχνική αυτή έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένη και ήδη τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο του 2014 στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ενωσης Χειρουργών-Οφθαλμιάτρων Διαθλαστικής Χειρουργικής και Καταρράκτη (Journal of Cataract & Refractive Surgery). Σύμφωνα με αυτά, 110 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, δηλαδή το 90% των χειρουργηθέντων ασθενών, έπαψαν να έχουν ανάγκη από γυαλιά ή φακούς επαφής ύστερα από την πρωτοποριακή επέμβαση. Επίσης, το τελευταίο τεύχος της Επιστημονικής Επιθεώρησης των Χειρουργών-Οφθαλμιάτρων Ηνωμένων Πολιτειών (Ocular Surgery News, US edition) περιέγραψε εκτενώς τη μέθοδο του κ. Λαμπίρη, προτείνοντάς την ως την πλέον πρωτοποριακή τεχνική στον τομέα της οφθαλμολογίας.

Ποιο είναι όμως το μυστικό αυτής της επιτυχίας; Βασικός στόχος της ερευνητικής ομάδας του κ. Λαμπίρη ήταν μια συνολική χειρουργική λύση για τον ασθενή με πρεσβυωπία, που θα καθιστούσε περιττή τη χρήση γυαλιών τόσο για κοντινές όσο και για μακρινές αποστάσεις. «Προσεγγίσαμε συνολικά τον ασθενή, κατανοήσαμε τις ιδιαίτερες ανάγκες του και αντιμετωπίσαμε μαζί με την πρεσβυωπία και το σύνολο των διαθλαστικών ζητημάτων του, όπως η μυωπία, ο αστιγματισμός ή η υπερμετρωπία», δήλωσε σχετικά στο ΑΠΕ ο κ. Λαμπίρης, προσθέτοντας: «Ο υψηλός βαθμός ικανοποίησης των ασθενών μας οφείλεται στο γεγονός ότι ενσυνείδητα αποφύγαμε οποιαδήποτε σημαντική ταλαιπωρία τους τόσο κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου όσο και κατά τη διάρκεια της επέμβασης». Γ. ΠΑΓ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Οφθαλμολογία
Ιατρικές έρευνες & μελέτες