Έντυπη Έκδοση

Ευρωπαϊκές μέρες με ανοιχτά μουσεία

Ελεύθερη είσοδο σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους ή μνημεία ανά την Ελλάδα θα απολαύσει το κοινό από τις 26 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού του θεσμού Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου Το πρόγραμμα φέτος, όπως και κάθε φορά, θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, με κύριο θέμα το χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, μερικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Αττική είναι:

* Στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) στις 26-28/9 πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Συναντώντας πρόσωπα στο χρόνο στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης: Θα 'θελα να 'μουν ο/η...» και δημιουργικά εργαστήρια, σε συνεργασία με φοιτητές σε επιλεγμένες συλλογές του μουσείου.

* Στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, στις 27/9 θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 7-11 ετών «Μικροί εργάτες εκπαιδεύονται...» (11.00-12.30). Θα ακολουθήσει θεματική ξενάγηση για ενήλικες με θέμα τους ανθρώπους που συνέδεσαν τη ζωή τους με την ιστορία του εργοστασίου φωταερίου (13.00-14.00). Προβολές αρχειακού υλικού και ανέκδοτης αρχειακής έρευνας καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του Μουσείου (10.00-18.00).

* Στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης θα υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες Α/βάθμιας με τίτλο «Τα επτάψυχα εργαλεία!» στις 26/9 (10.00-12.00)

* Στο Επιγραφικό Μουσείο στις 26-27/9 θα παρουσιασθούν οι τρόποι χρονολόγησης που εμφανίζονται σε αθηναϊκά ψηφίσματα, αναθηματικές επιγραφές και ημερολόγια θυσιών.

* Το Νομισματικό Μουσείο θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες με παιδιά άνω των 11 ετών, στις 26-27/9.

* Στο Κτήριο Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγκου 22, Κεραμεικός) στις 26/9 (9.00-13.00) θα υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ΣΤ' Δημοτικού «Σημάδια του χρόνου σε χάρτινα τεκμήρια» της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων σε συνεργασία με το 72ο και 77ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

* Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 26, 28/9 φιλοξενεί τη θεματική διαδρομή «Αιώνας και καιρός: στιγμές από το χρονικό του Χρόνου» για μικρούς και μεγάλους, που αναδεικνύει τις μεσαιωνικές αντιλήψεις για το χρόνο και τις μεταβολές τους στη νεότερη εποχή.

* Στο Κτήριο Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, (Αγ. Ασωμάτων 33 και Ψαρομηλίγκου 21, Θησείο) στις 26-28/9 θα υπάρχει εκπαιδευτική δράση και θεματικές περιηγήσεις με τίτλο «Το ταξίδι και οι περιπέτειες ενός αρχαίου αντικειμένου στο χρόνο», με αφορμή την περιοδική έκθεση «Αρχαιοκαπηλία τέλος» και προβολή σχετικών εκπαιδευτικών ταινιών.

* Στο Θολωτό τάφο Αχαρνών, στις 27/9, (10.00) θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ας γίνουμε αρχαιολόγοι - Ανασκαφή» για οικογένειες και παιδιά ηλικίας 6-10 ετών.

* Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας στις 26/9 (09.30- 12.30) θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση «Η παραδοσιακή καλλιέργεια του αμπελιού και η παραγωγή του οίνου στα Μεσόγεια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», καθώς και θεατρικό παιχνίδι από το «Θέατρο Περίακτοι», στο προαύλιο του Μουσείου, για σχολικές ομάδες, στις 27 Σεπτεμβρίου (11.00-13.00).

* Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου στις 26/9,(10.00-11.30, 12.00-13.30) θα υπάρξει εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Σούνιο, Ο ναός του Ποσειδώνα και η ζωφόρος: διαδρομή στο χώρο και το χρόνο» για σχολικές ομάδες, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ξενάγηση για παιδιά Δημοτικού στον Αρχαιολογικό Χώρο Θορικού (12.00).

* Στο Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, στις 28/9 (19.00) παρουσιάζεται το λυρικό δράμα «Προμηθέας Δεσμώτης», σε μουσική και λιμπρέτο του Παναγιώτη Καρούσου, βασισμένο στην τραγωδία του Αισχύλου.

* Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά στις 26, 28/9, οι συντηρητές αρχαιοτήτων υποδέχονται τους μαθητές και το ευρύ κοινό στα εργαστήρια του μουσείου και παρουσιάζουν το έργο τους.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα υπάρχουν φυσικά σε όλη την Ελλάδα και το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται στο www.culture.gr

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι