Έντυπη Έκδοση

Σταμάτης Κραουνάκης

«Με ενοχλεί η απάθεια των ανθρώπων που υποφέρουν»

Το πολύ το «work in progress» το βαριέται κι ο παπάς. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Σταμάτης Κραουνάκης, που βαρέθηκε να ακούει, όπως είπε χθες, τους πάντες να χαρακτηρίζουν τις παραγωγές τους «work in progress».

«Οταν έχω εσένα», μια παράσταση του Στ. Κραουνάκη με την Ομάδα «Σπείρα-Σπείρα» στη Θεσσαλονίκη «Οταν έχω εσένα», μια παράσταση του Στ. Κραουνάκη με την Ομάδα «Σπείρα-Σπείρα» στη Θεσσαλονίκη  Καλλιτέχνες, θεατράνθρωποι, ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση. Με μια μικρή διευκρίνιση. «Ακόμη και το πρόγραμμα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, "work in progress" είναι. 'Η μάλλον "work in success... progress"» σχολίασε. Γιατί, όπως είπε, «δουλειά του καλλιτέχνη είναι να ξυπνάει το πρωί και να... σκάβει το χωράφι του. Αν και όταν καρπίσει, θα παρουσιάσει το προϊόν του στο κοινό».

Ο Στ. Κραουνάκης με την ομάδα «Σπείρα - Σπείρα» βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, όπου από σήμερα ώς την Κυριακή παρουσιάζουν την παράσταση «Οταν έχω εσένα», στο Βασιλικό Θέατρο. Μια πολιτική παράσταση, όπως είπε, που σχολιάζει όλα αυτά που βλέπουμε και ζούμε καθημερινά γύρω μας. Ο ίδιος, βέβαια, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι πολιτικός, δηλώνει ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε θα λήξει αυτή η κατάσταση, ή αν θα γίνουν σύντομα εκλογές.

«Με ενοχλεί όμως η απάθεια των ανθρώπων που υποφέρουν» υπογραμμίζει. Και παραθέτει το στίχο για τον Παύλο Φύσσα: «Ο φασισμός πουλάει τη δόση κι ο καναπές την αγοράζει».

Σχολίασε επίσης τα δύο μεγάλα γεγονότα των ημερών. Τη συναυλία της Lady Gaga και τις κινητοποιήσεις για τον Παύλο Φύσσα. «Και στα δύο, οι συμπεριφορές του κοινού αισθήματος ήταν ανώριμες. Βιαζόμαστε πάρα πολύ» είπε. Πρόσθεσε ότι πλέον δεν βλέπει τηλεόραση, «γι' αυτό και έχω κατακτήσει την ψυχική μου υγεία». Γιατί, «αν δεν είχαμε το Ιντερνετ και την τηλεόραση, θα είχαμε βγει στους δρόμους με ξύλα. Μη νομίζετε ότι το Ιντερνετ και η τηλεόραση δεν ήταν όπλα γι' αυτό που ζούμε» είπε. Παρ' όλα αυτά, θεωρεί θετική την ύπαρξη των κοινωνικών δικτύων, γιατί «ο κόσμος εναντιώνεται από το πληκτρολόγιο».

Ο Στ. Κραουνάκης διευκρίνισε ότι η επανεμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη, μετά τη συνεργασία του με το ΚΘΒΕ στους «Αχαρνής» δεν αποτελεί επιστροφή. Και δήλωσε τη χαρά του που ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Γιάννης Βούρος, έφερε την παράσταση στο ΚΘΒΕ. «Μαγκιά και τιμή για έναν καλλιτεχνικό διευθυντή που σε τέτοιες εποχές φέρνει μια πολιτική παράσταση στο ΚΘΒΕ» είπε. Από την πλευρά του, ο Γ. Βούρος δήλωσε ότι «το ΚΘΒΕ λειτουργεί πλέον εξωστρεφώς» και ότι «η αισθητική των παραστάσεων του Στ. Κραουνάκη αποτελεί εγγύηση».

Οι εμφανίσεις, δε, της «Σπείρα - Σπείρα» στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζουν τον 15ο χρόνο ζωής της ομάδας. «Γίνεται εφηβάκι, πολύ νευρικό και πολύ τσαμπουκαλεμένο» σχολίασε ο Στ. Κραουνάκης. Διευκρίνισε ότι όλα τα μέλη της ομάδας αμείβονται το ίδιο, γι' αυτό και συνεχίζει να υπάρχει, ενώ ο ίδιος δήλωσε λαϊκός καλλιτέχνης. «Ως τέτοιος αγαπήθηκα από τον κόσμο». Στο κοινό, άλλωστε, αναφέρεται και το «εσένα» από τον τίτλο της παράστασης «Οταν έχω εσένα». Γιατί είναι το ίδιο του το κοινό που τον κρατά περισσότερα από 30 χρόνια στη μουσική και θεατρική σκηνή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Παραστάσεις
Σκηνοθέτες/Παραγωγοί