Έντυπη Έκδοση

Billy Hart Quartet

«One is the Other»

Πρόκειται για ένα δίσκο που απευθύνεται τόσο στους φαν του σπουδαίου ντράμερ και συνθέτη όσο και στους γενικότερα ευήκοους και ανοιχτόμυαλους μουσικόφιλους. Σ' αυτούς που θέλουν κάθε φορά να φτάνουν στην ουσία της μουσικής, της τζαζ επί του προκειμένου, χωρίς να ενδιαφέρονται για κατηγορίες, είδη και εύκολες ετικέτες.

Με όχημα τον αυθορμητισμό, ο Billy Hart και οι καταπληκτικοί μουσικοί που συγκροτούν το κουαρτέτο του κάνουν μια δεξιοτεχνική στροφή στη μελωδία. Το «One is the Other» είναι το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας αυτής στην ECM και είναι ήδη καλύτερο από το «All Our Reasons» του 2012. Στην πραγματικότητα, η τελευταία δουλειά του Hart είναι μια όμορφη και ευφάνταστη αναφορά στις μεγάλες αιχμές της σπουδαίας παράδοσης της παγκόσμιας τζαζ.

Το τενόρο σαξόφωνο του Mark Turner ανοίγει το δίσκο, στο «Lennie Groove», με μια ωδή στον γκουρού της cool της δεκαετίας του '50, το θρυλικό πιανίστα Lennie Tristano. Ο Ethan Iverson στο πιάνο παίζει με ένα βαθύ και ατμοσφαιρικό μπλουζ ύφος στο δεύτερο κομμάτι του δίσκου, το «Maraschino». Το κορυφαίο κομμάτι του «One is the Other» όμως είναι η σύνθεση του Hart, «Amethyst». Ενα αριστούργημα του σύγχρονου ήχου και στιλ που αποθεώνει το μουσικό διάλογο Ευρώπης - Αμερικής και όλα τα γόνιμα στοιχεία των δύο αυτών μεγάλων ρευμάτων της σύγχρονης τζαζ. Τέλος, η σύνθεση «Yard» είναι σαν να ακούς τον Charlie Parker και τον Thelonious Monk του αιώνα μας.

Ο Billy Hart, γεννημένος το Νοέμβρη του 1940 στην Ουάσιγκτον, ξεκίνησε την καριέρα του από τη σόουλ συνεργαζόμενος με κορυφαίους του είδους, όπως ο Otis Redding, οι Sam and Dave ή η Shirley Horn. Αλλά το πικ στη διαδρομή του άρχισε όταν, πηγαίνοντας στη Νέα Υόρκη, μπήκε στο φανταστικό κόσμο της τζαζ, ηχογραφώντας με γίγαντες όπως ο McCoy Tyner, ο Wayne Shorter, ο Joe Zawinul κ.ά. Υπήρξε μέλος του σεξτέτου του Herbie Hancock και έχει ηχογραφήσει με τον Stan Getz, ακόμη και τον Miles Davis του «On the Corner». Ως αρχηγός γκρουπ, συνεργάζεται με τον σαξοφωνίστα Mark Turner, τον πιανίστα Ethan Iverson και τον Ben Street, με τους οποίους έχει ηχογραφήσει τους δύο δίσκους στην ECM και έναν παλαιότερο, το 2006, στην HighNote!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις