Ηλεκτρονική Έκδοση

ΣΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

«Απεργία» επενδύσεων στη Γερμανία

Απροθυμία δαπανών συσσωρευμένων κερδών και φούσκες

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Ούλριχ Γκρίλο (BDI) κατέστησε από το βήμα της συνόδου του BDI συνυπεύθυνη τη γερμανική κυβέρνηση για την εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, αναφέρει σχόλιο στη Deutsche Welle. Η απροθυμία επενδύσεων στη Γερμανία δείχνει το δομικό χαρακτήρα της κρίσης. Οι βιομήχανοι κάθονται πάνω σε βουνό από συσσωρευμένα κέρδη απρόθυμοι να επενδύσουν, αφού δεν προσδοκούν ικανοποιητικές κερδοφορίες, διαιωνίζοντας το φαύλο κύκλο μαζί με τις τραπεζικές φούσκες.

Γερμανία: Κατρακυλούν οι επενδύσεις, στομώνουν τα εργοστάσια Γερμανία: Κατρακυλούν οι επενδύσεις, στομώνουν τα εργοστάσια Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να χαράξει το ταχύτερο δυνατό μία πολιτική προσανατολισμένη στην ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας στον κόσμο των επιχειρήσεων,  την ώρα που η ύφεση επιστρέφει στην ευρωζώνη με τη δίνη να στροβιλίζει πλέον όχι μόνο την περιφέρεια αλλά τον πυρήνα του ευρώ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία)

«Κεντρικής σημασίας είναι να μην υπάρξουν περαιτέρω οικονομικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις αλλά ούτε και μέτρα ρύθμισης της δραστηριότητάς τους», δήλωσε ο Ούλριχ Γκρίλο από το βήμα της συνόδου του BDI με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Γερμανικής Βιομηχανίας.

Πού είναι η οικονομική ανάπτυξη; Κατεβάζει τον πήχυ διεθνώς ο ΟΟΣΑ Πού είναι η οικονομική ανάπτυξη; Κατεβάζει τον πήχυ διεθνώς ο ΟΟΣΑ «Η ακόμη υψηλή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας και η καλή θέση που κατέχουν παγκοσμίως οι επιχειρήσεις μας, διακυβεύονται», προειδοποίησε ο κ. Γκρίλο, επισημαίνοντας ότι τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία δείχνουν σαφή εξασθένηση της ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο BDI διόρθωσε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για το τρέχον έτος, προβλέποντας ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 1,5%, έναντι του 2% που είχε θεωρήσει εφικτό στόχο σε παλαιότερη πρόγνωση.

Απροθυμία δαπανών σε βουνό συσσωρευμένου ρευστού

Ο Ούλριχ Γκρίλο δεν δίστασε, παρουσία της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, να καταστήσει συνυπεύθυνη τη γερμανική κυβέρνηση για την φάση εξασθένησης που διάγει η γερμανική οικονομία.

«Η οικονομική πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν συμβάλλει κατ' ανάγκη στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης», σχολίασε ο πρόεδρος του BDI, επισημαίνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση έκανε ελάχιστα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού πλαισίου.

«Η καλή οικονομική κατάσταση θεωρήθηκε δεδομένη», συμπλήρωσε ο κ. Γκρίλο, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να προχωρήσει και πάλι σε σημαντική ενίσχυση των επενδύσεών της. Ο πρόεδρος του BDI στάθηκε ιδιαίτερα στην κακή κατάσταση τμημάτων του γερμανικού δικτύου μεταφορών, στην ανάγκη βελτίωσης των συνδέσεων στο διαδίκτυο, στην αύξηση των δαπανών για την ενεργειακή αλλαγή και στην παροχή φορολογικών κινήτρων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Απευθυνόμενος στον γάλλο πρωθυπουργό Μάνουελ Βαλς, ο οποίος έδωσε το «παρών» ως ομιλητής στη σύνοδο, ο Ούλριχ Γκρίλο επισήμανε ότι «η ενίσχυση της γαλλικής οικονομίας, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης δεν είναι μόνο στόχος της γαλλικής κυβέρνησης. Είναι κοινός μας στόχος». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Γαλλία πρέπει να εξέλθει της κρίσης με τις δικές της δυνάμεις. «Η Γερμανία δεν ευθύνεται για τα διαρθρωτικά προβλήματα της γαλλικής οικονομίας και δεν έχει ευθύνη να επιλύσει αυτά τα προβλήματα.

Γαλλικό... τυρί

Ο γάλλος πρωθυπουργός επιχείρησε από την πλευρά του να πείσει τους 1.300 υψηλόβαθμους καλεσμένους από το χώρο των επιχειρήσεων και της πολιτικής για την αξιοπιστία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί η χώρα του. Όπως δήλωσε, από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που εφαρμόζονται στη Γαλλία με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης θα επωφεληθεί και η Γερμανία ως στενότατος οικονομικός εταίρος της Γαλλίας. Να σημειωθεί ότι το ένα πέμπτο των γαλλικών εισαγωγών είναι προϊόντα γερμανικών εταιρειών. 

Ο Μάνουελ Βαλς ζήτησε εκ νέου περισσότερες επενδύσεις προκειμένου να κατορθώσει η Ευρώπη να υπερβεί τις οικονομικές αδυναμίες της. Στο πεδίο της ενέργειας ο γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η χώρα του θα μείνει πιστή στο μοντέλο της πυρηνικής ενέργειας, προαναγγέλλοντας επενδύσεις για την αγορά νέων αντιδραστήρων.

Λίγη ώρα νωρίτερα η Άγκελα Μέρκελ, επίσης από το βήμα της συνόδου του BDI, είχε τονίσει ότι το θεμέλιο της Ευρώπης είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι το δίδαγμα που αντλήθηκε από την κρίση χρέους είναι ότι οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

«Γι' αυτό η Γερμανία θα ζητήσει και σε αυτή την περίπτωση αξιοπιστία», διεμήνυσε η γερμανίδα καγκελάριος, χαρακτηρίζοντας χαρμόσυνο το γεγονός ότι στις χώρες της κρίσης, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία γίνεται ορατή και πάλι η ανάπτυξη. Αναφερόμενη στην περίπτωση της Ελλάδας η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι και αυτή βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει ξανά ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο, όλα αυτά καταδεικνύουν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν επιτυχία μετά από ορισμένο χρόνο.

Πάντως ο γάλλος πρωθυπουργός αντέκρουσε τις αιτιάσεις ότι η Γαλλία δείχνει απροθυμία στο πεδίο της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας όμως ότι δεν δύναται να αποδεχθεί την έξωθεν επιβολή τους.

Κ. Σαρ. - πηγή Deutsche Welle

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση