Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

10+1 προτεραιότητες για την αγροτική πολιτική

Μικρό κι ευέλικτο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αυξημένο ρόλο στις Περιφέρειες για τη διαχείριση κονδυλίων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2015-20, βλέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με 10+1 προτεραιότητες επιχειρεί ν' ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και ν' ανακάμψει εκλογικά στον αγροτικό πληθυσμό.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Π. Κουκουλόπουλου, πρόκειται να παραμείνουν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις, τα μεγάλα αρδευτικά έργα, η μεταποίηση, η εξωστρέφεια, οι συνεταιρισμοί, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις σε ημερίδα στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κοζάνη. Ιδού:

1 Πληρωμές. Τα καλά νέα για τους παραγωγούς είναι πως εντός Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου αναμένεται να πάρουν τα ποσά των επιδοτήσεων, ώστε ν' ανασάνουν. Η εξισωτική αποζημίωση για τους κτηνοτρόφους καταβάλλεται προσπάθεια να πληρωθεί μέσα στον Δεκέμβρη. Δυσκολίες και σταδιακές πληρωμές παρατηρούνται στο καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης και στα βιολογικά κ.ά.

2 Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης κι Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Καταβάλλονται προσπάθειες μήπως ανοίξει Γενάρη ή Φλεβάρη, δηλαδή οι αιτήσεις για καταβολή των επιδοτήσεων να γίνουν νωρίτερα, ώστε να μην υπάρξουν οι γνωστές καθυστερήσεις. Τρέχει η σύνδεση του ΟΣΔΕ με το TAXISNET, οπότε κάθε αγροτικό παραστράτημα είναι υπό το φως των ΔΟΥ.

3 Νέοι αγρότες. Στοίχημα η ηλικιακή ανανέωση μέσα από το τωρινό πρόγραμμα Νέων Γεωργών στο οποίο εντάσσονται 11.116 δικαιούχοι, μεταξύ των οποίων και 3.224 επιλαχόντες.

4 Κόστος παραγωγής. Τριπλή στόχευση σε ρευστότητα, ενέργεια, φορολογία. Μείωση κόστους παραγωγής με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στους ΤΟΕΒ, ώστε να μειωθεί το κόστος ύδρευσης, και συντελεστής φορολογίας αγροτών ανεξαρτήτως τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή υπολογιζόμενου βάσει του επιπέδου ζωής, στο 13%.

5 Περιφέρειες. Η πιο σημαντική αλλαγή, αφού με τη νέα ΚΑΠ παίρνουν στα χέρια τους το 30% του συνολικού πακέτου κατανομής κονδυλίων και ξεκάθαρο πεδίο αρμοδιοτήτων. Ετσι, στα χέρια των Περιφερειών περνούν τα αρδευτικά μικρής και μεσαίας κλίμακας, τα προγράμματα Νέων Γεωργών, τα σχέδια βελτίωσης ζωικής και φυτικής παραγωγής, τα προγράμματα Leader και ΟΠΑΑΧ και τα έργα αγροτικής οδοποιίας και αγροτικού εξηλεκτρισμού.

6 Σύστημα παροχής συμβουλών. Διαρκής ενημέρωση των αγροτών και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, σε όλους τους δήμους της χώρας.

7 Ενίσχυση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Αντιμετώπιση του οξέος προβλήματος έλλειψης κτηνιάτρων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι έλεγχοι και σήμερα που υπάρχει έντονο πρόβλημα ευλογιάς και καταρροϊκού πυρετού.

8 Εποχική απασχόληση. Πρώτη συνάντηση με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας για θέμα και μεταναστών και εποχικών εργατών.

9 Απλούστευση αδειοδοτήσεων. Επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία για την απλοποίηση αδειοδότησης γεωργικών-κτηνοτροφικών μονάδων.

10 Νέα Συλλογικά Ορ-γανα. Συγκρότηση σε μεγάλες οργανωμένες Ομάδες Παραγωγών, αντί για μεμονωμένους παραγωγούς και συνενώσεις ομάδων παραγωγών.

11 Θωρακισμένο σύστημα -μετά τα παρατράγουδα του πακέτου Χατζηγάκη και της ρύθμισης χρεών συνεταιρισμών- για παύση των καταλογισμών προστίμων από την Ε.Ε., που προκαλούν οικονομική αιμορραγία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική