Έντυπη Έκδοση

Στους δρόμους για τα βοσκοτόπια

Ο βραχνάς των επιλέξιμων βοσκοτόπων και η γάγγραινα των ζωονόσων -καταρροϊκός πυρετός κι ευλογιά- που ταλανίζουν την ελληνική κτηνοτροφία έχουν δημιουργήσει εφιαλτικές καταστάσεις στην ύπαιθρο κι αν δεν αλλάξει κάτι, από τις 8 Οκτωβρίου κι έπειτα οι κτηνοτρόφοι κατεβαίνουν στους δρόμους.

Το ζήτημα των επιλέξιμων βοσκοτόπων έχει φέρει στα όριά τους πολλούς κτηνοτρόφους που αποκλείστηκαν από το σύστημα ΟΣΔΕ. Σε πανελλαδική κλίμακα πολλοί κτηνοτρόφοι είδαν την εξισωτική τους αποζημίωση να παίρνει την κατιούσα ή να γίνεται αόρατη.

Παραγωγοί που προέρχονται από το χώρο της Παναγροτικής Συσπείρωσης ΠΑΣΥ (ΚΚΕ), μετά τη συνάντηση της Κυριακής στην Τρίπολη, δηλώνουν αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις στις 8 Οκτώβρη -νωρίτερα από κάθε άλλη φορά- αλλά κι ότι θα συμμετάσχουν και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη.

Σύμφωνα με πηγές, τα βοσκοτόπια εγκαταλείφθηκαν επί σειρά ετών από τους παραγωγούς, που προτιμούσαν, αντί να πηγαίνουν τα ζώα στα βοσκοτόπια, ν' αγοράζουν έτοιμες ζωοτροφές για μεγάλο διάστημα. Αυτό το γεγονός είχε αποτέλεσμα τα βοσκοτόπια να επανέλθουν στην προγενέστερη δασώδη κατάσταση και στη σύγκριση δορυφορικών εικόνων να βγουν εκτός επιλεξιμότητας, ώστε να δοθούν οι επιδοτήσεις.

Το 2013 όμως η Κοινότητα απαίτησε πλάνο και διαχειριστικά σχέδια και ήταν φυσικό να εκτοπιστούν από το σύστημα κτηνοτρόφοι που δεν τηρούσαν τους όρους, ενώ μεταξύ άλλων και το σύστημα δεν «διάβαζε» βοσκοτόπια που μπορεί τελευταία ν' αξιοποιήθηκαν από κτηνοτρόφους, αλλά στο μεσοδιάστημα είχαν εγκαταλειφθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Κτηνοτροφία