Έντυπη Έκδοση

Καύσωνας με 37 βαθμούς χθες στα Χανιά

«Καμίνι» έγινε χθες το μεσημέρι η πόλη των Χανίων, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 37 βαθμούς Κελσίου. Ο φθινοπωρινός αυτός καύσωνας οδήγησε πολλούς να αναζητήσουν δροσιά στις παραλίες ή σε... κλιματιστικά.

Το ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οφείλεται σε θερμή αέρια μάζα που αναμενόταν να υποχωρήσει από τις χθεσινοβραδινές ώρες.

Οπως μας είπε ο μετεωρολόγος, Μαν. Λέκκας, «δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο για την εποχή αλλά δικαιολογείται από μία θερμή εισβολή στην ανώτερη ατμόσφαιρα, η οποία επηρέασε κυρίως τις δυτικές περιοχές της Κρήτης και πιο έντονα τον βόρειο άξονα, σε συνδυασμό με την επικράτηση των δυτικών - νοτιοδυτικών ενισχυμένων ανέμων».

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι «τα Χανιά σε σχέση με ολόκληρη την Κρήτη παρουσίασαν τις υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας, με το θερμόμετρο να καταγράφει στην περιοχή Ακρωτηρίου και στον κάμπο Χανίων θεροκρασίες οι οποίες στις 2 το μεσημέρι ξεπερνούσαν τις 37 βαθμούς Κελσίου. Στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Χανίων οι θερμοκρασίες ήταν σε χαμηλότερα και πιο λογικά για την εποχή επίπεδα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι στο φαινόμενο αυτό είχαμε και τροφοδότηση της ατμόσφαιρας εδώ και δύο ημέρες με σκόνη από την Αφρική, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ορατότητας και τη διαμόρφωση ανυπόφορων συνθηκών.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «η όλη αυτή κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί πολύ γρήγορα, καθώς από τις βραδινές ώρες της Τρίτης η αέρια αυτή θερμή μάζα μετακινείται ανατολικότερα και ως εκ τούτου οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν σε πιο λογικά επίπεδα από τα ξημερώματα της Τετάρτης (σήμερα). Σ' αυτό θα συμβάλει και το βόρειο ρεύμα που αναμένεται να ενισχυθεί πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, περιορίζοντας την αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδα μέγιστης τιμής στους 28 και 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ παράλληλα θα συμβάλει να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τη σκόνη των τελευταίων ημερών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κρήτη
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Περιβάλλον & οικολογία
Κλιματικές αλλαγές