Έντυπη Έκδοση

* ATTICA ΒΑΝΚ

Εν μέσω καθυστερήσεων και εμπλοκών η αύξηση

Μικρή παράταση πήρε η διοίκηση της Attica Bank προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με χαρτοφυλάκια που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 3+2 χαρτοφυλάκια τη στιγμή που αναμένεται η υπογραφή του υπουργού Εργασίας ώστε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του βασικού μετόχου της Attica Bank, του ΤΣΜΕΔΕ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η τιμή της μετοχής υποχωρεί στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,096 ευρώ. Εύλογα η προσοχή της αγοράς έχει στραφεί στη γενική συνέλευση των μετόχων (στις 30 Σεπτεμβρίου) στη διάρκεια της οποίας η διοίκηση θα παρουσιάσει στους μετόχους τις προτάσεις των ξένων επενδυτών.

Το ΤΣΜΕΔΕ έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στην αύξηση, παρά τις σημαντικές υποαξίες που εγγράφει από τις προηγούμενες θέσεις του και παρά το ότι βασικό επιχείρημα ορισμένων παραμένει το ότι τα κεφάλαια του Ταμείου είναι «κρατικά χρήματα». Αυτό κατά την εκτίμησή τους σημαίνει πως το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου που σημειωτέον έχει φτάσει στο ύψος των 434 εκατ. ευρώ.

Αυτόνομη λειτουργία

Η διοίκηση της Attica Bank εύλογα επιδιώκει την αυτόνομη συνέχιση της λειτουργίας της τράπεζας πιστεύοντας πως μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο αγοράς, όμως στην αγορά εκδηλώνονται συμφέροντα που θα διευκολύνονταν με το ακριβώς αντίθετο ενδεχόμενο.

Σημειώνεται πως οι καθυστερήσεις και οι εμπλοκές με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο, από την περίοδο που η διοίκηση της τράπεζας εξέταζε σενάρια για κεφάλαια που δεν θα ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μέσα Αυγούστου η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποίησε πως θα πρέπει να καλυφθεί ποσό 434 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 50% πάνω από την αρχική πρόβλεψη της διοίκησης. Το σκεπτικό της ΤτΕ βασίστηκε στην υπόθεση πως η Attica Bank θα πρέπει να καλύψει το δυσμενές σενάριο (βάσει των stress tests της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock), άρα οι κεφαλαιακές ανάγκες υπολογίζονταν στα 434 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ, υπάρχει το προηγούμενο της περσινής αύξησης περίπου 400 εκατ. ευρώ, από τα οποία 199,4 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν με την καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης νέων κοινών μετοχών στην τιμή του 0,30 και σε αναλογία 19 νέες για κάθε παλιά.

Προφανής η υποαξία, που εγγράφει μέσα σε ένα χρόνο το ΤΣΜΕΔΕ «μετρώντας» απώλειες 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Attica Bank
Τράπεζες