Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΜΑΚΡΟΒΟΥΤΙ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΧΘΕΣ (-2,59%)

ΧΑρτινα success stories

Αστοχες δηλώσεις Αδ. Γεωργιάδη επιτείνουν το αρνητικό κλίμα στις τράπεζες

Νέα «βουτιά» 2,59% στις 1.103 μονάδες σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, απόρροια του επιδεινούμενου επενδυτικού κλίματος, της απαξίας και της φθοράς που υφίσταται το μεγαλύτερο μέρος του εγχώριου επιχειρείν.

«Βαρίδι» ακόμη μία ημέρα οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί περισσότερο από 5% σωρευτικά από τα υψηλά των 155 μονάδων στη συνεδρίαση της Παρασκευής, συνέπεια της αβεβαιότητας που επικρατεί για τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΕΚΤ, των πιθανών νέων κεφαλαιακών αναγκών.

Παράλληλα, η φθορά συνεχίζεται όσο ουσιώδεις εκκρεμότητες, όπως τα «κόκκινα δάνεια», οι «επιχειρηματικές επισφάλειες» κ.λπ., αντί να αντιμετωπίζονται ρηξικέλευθα μετατίθενται στις ελληνικές καλένδες.

Το Χ.Α. δεν συγκινήθηκε από το Road Show του Λονδίνου, δεν επηρεάστηκε από την απόφαση του FTSE να κρατήσει το Χ.Α. στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών, δεν αντέδρασε καν στη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο.

Αυτό γιατί ορισμένα ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να ρευστοποιούν, να μειώνουν τις θέσεις τους, να μην ελκύονται από το success story της συγκυβέρνησης.

Και μέσα σε όλα αυτά οι συνεχείς αναφορές της κυβέρνησης για φυγή των καταθέσεων όταν αυτές έχουν σταθεροποιηθεί στα 160 δισ. ευρώ μόνο καλό δεν κάνουν στην αγορά.

Οι χθεσινές δηλώσεις Αδ. Γεωργιάδη, πως εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποσύρει τα χρήματά του από τις τράπεζες, θεωρούνται επιεικώς απαράδεκτες και αποτρέπουν τον τελευταίο παίκτη να επενδύσει στην ελληνική αγορά.

Πώς είναι δυνατόν να θεωρηθεί αναπτυγμένη μία αγορά όταν ένας πρώην υπουργός της Ν.Δ. εκφοβίζει με bank run (δικαιολογημένη η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας πράξεις τρομοκρατίας τις δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη) σε μία συγκυρία, που επίκεινται οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ, εντείνονται η εικοτολογία για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και το ενδεχόμενο νέου γύρου αυξήσεων κεφαλαίου.

Ευαίσθητο σε μία παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού το ελληνικό χρηματιστήριο, σημειώνει η Morgan Stanley, «ασφυκτιούν» οι επιχειρήσεις και η πραγματική οικονομία (μέχρι η Task Force/ Η. Reichenbach θεωρεί υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα τη χρηματοδότηση), με την αγορά ομολόγων να αποτυπώνει την επιβάρυνση του κλίματος.

6% η απόδοση του 10ετούς

Ειδικότερα πάνω από το 6% ενισχύθηκε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά 1 μονάδα βάσης (στο 6,06%), που είναι και το υψηλότερο επίπεδο μήνα.

«Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι ο Σαμαράς επισκέπτεται την Ανγκελα Μέρκελ αναζητώντας έγκριση για να αναχρηματοδοτηθεί η Ελλάδα μέσω των αγορών» εξηγεί ο Daniel Lenz της DZ Bank, για να συμπληρώσει: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να στηριχθεί στη χρηματοδότηση μέσω αγορών ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναβολή μιας βιώσιμης λύσης (για το χρέος), που ακόμη δεν έχει βρεθεί».

«Οι επενδυτές θέλουν να δουν μείωση του χρέους. Αλλιώς, η Ελλάδα μόνη της δεν είναι βιώσιμη λύση» εξηγεί ο Alessandro Giansanti, της ING.

Σε αντίθεση με τα ελληνικά ομόλογα, η απόδοση των άλλων κρατικών τίτλων του ευρω-Νότου υποχώρησε, ενδεικτική της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών