Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Οικουμενική συμμαχία για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Οικουμενική συμμαχία, με σχεδόν το σύνολο των κομμάτων, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πέτυχαν οι εκπρόσωποι των οικοδομικών συνεταιρισμών, για την προώθηση λύσεων στα θέματα που τους απασχολούν εδώ και τουλάχιστον πέντε δεκαετίες.

Η Ολομέλεια των Οικοδομικών Συνεταιρισμών με ανακοίνωσή της αποτιμά θετικά τη στάση του πολιτικού προσωπικού στις αλλεπάλληλες επαφές, που είχε τόσο με κυβερνητικούς αξιωματούχους όσο και με εκπροσώπους των κομμάτων, με αφορμή την προώθηση του σχεδίου νόμου, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο στη Βουλή, το οποίο δίνει λύση δόμησης με περιορισμένους όρους σε συνεταιρισμούς που έχουν εξασφαλίσει οικιστική έγκριση πριν απ' την αλλαγή του Συντάγματος του 1975, προβλέποντας παράλληλα η μεγάλη πλειοψηφία των συνεταιρισμών να μετακομίσει σε νέες δημόσιες εκτάσεις στην περιφέρεια, σε φθίνοντες και εγκαταλελειμμένους οικισμούς.

Σημειώνουν ότι έγινε το πρώτο βήμα για τον απαραίτητο διάλογο μεταξύ κράτους και φορέα των οικοδομικών συνεταιρισμών για την επίλυση και διεκπεραίωση και των εκκρεμοτήτων, που δεν συμπεριελήφθησαν στον νόμο. Ταυτοχρόνως, τονίζουν ότι η συνεργασία θα είναι ωφέλιμη και κατά το στάδιο της έκδοσης των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων και θα εξυπηρετήσει στη διαχείριση ζητημάτων που θα προκύψουν στην πορεία από την εφαρμογή του ψηφισθέντος νόμου.

500.000 συνεταιριστές

Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των 500.000 συνεταιριστών τονίζουν ότι «στα πλαίσια των επαφών, που είχαν με κυβέρνηση και κόμματα, αποκαταστάθηκε η παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης και οι πεπλανημένες απόψεις του παρελθόντος, που ήθελαν τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς καταπατητές δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις αγορασμένες νόμιμα και εξοφλημένες προ πεντηκονταετίας, καθώς και η φημολογία ότι δεν σέβονται το περιβάλλον ενώ, αντίθετα, υποστηρίζουν την ήπιας μορφής οργανωμένη δόμηση που προστατεύει το περιβάλλον». Επίσης, λένε ότι «κατέπεσε και ο ακρογωνιαίος λίθος της παραπληροφόρησης ότι δήθεν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα ενώ, αντίθετα, οι Συνεταιρισμοί αποσκοπούσαν ανέκαθεν στην εξασφάλιση στέγης σε χαμηλόμισθα άτομα».

Οι συνεταιριστές που συγκροτούν την «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών» καταγράφουν ως θετική τη στάση απέναντι στα αιτήματά τους από το κυβερνητικό στρατόπεδο του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, των πρώην και νυν αναπληρωτών υπουργών Περιβάλλοντος Σ. Καλαφάτη, Ν. Ταγαρά, του προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, της υφυπουργού Ενημέρωσης Σ. Βούλτεψη και του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Θ. Μπούρα. Παράλληλα, σημειώνουν τη θετική στάση που επέδειξαν κατά τις συναντήσεις τους η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Γκόγκας και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί
Συνεταιρισμοί/αγροτικοί/κοινωνικοί