Έντυπη Έκδοση

* ΕΥΡΩΖΩΝΗ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Και νέα επιβράδυνση του επιχειρείν

Η επιχειρηματική δραστηριότητα αυξήθηκε στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο με τον βραδύτερο ρυθμό όλου του έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του δείκτη προμηθειών ΡΜΙ των μάνατζερ της Markit ο οποίος έπεσε στις 52,3 μονάδες από 52,5 που ήταν τον Αύγουστο, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο έπεσε επίσης στο χαμηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο του 2014, που ήταν οι 52,9 μονάδες.

Σε επίπεδο χωρών, η ταχύτερη ανάπτυξη που σημειώθηκε στη Γερμανία, με ατμομηχανή τον τομέα υπηρεσιών, αντισταθμίστηκε από τη συνεχιζόμενη κάμψη στη Γαλλία και την επιβράδυνση στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εισροές νέων παραγγελιών αυξήθηκαν πολύ μέτρια, με το ποσοστό αύξησής τους να εξασθενεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας τη μικρότερη μηνιαία αύξηση από τον Αύγουστο του 2013.

Ακόμη η απασχόληση έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη πάλι, καθώς οι εταιρίες συγκρατήθηκαν και δεν έκαναν προσλήψεις προσωπικού εξαιτίας της αδύναμης αύξησης των πωλήσεων. Μολονότι η μισθοδοσία αυξήθηκε τους έξι τελευταίους μήνες, τα κέρδη ήταν στην καλύτερη περίπτωση οριακά. Ομως, με την επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων οι επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα λόγο να προχωρήσουν σε προσλήψεις ούτε σε αυξήσεις τιμών τον Οκτώβριο.

Ανά τομέα, η επέκταση του τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τριμήνου, ενώ η νέα επιχειρηματική επέκταση ήταν η πλέον αδύναμη από τον Μάρτιο. Χειρότερα κι από τις υπηρεσίες εξελίχθηκε η βιομηχανία της οποίας ο δείκτης ΡΜΙ έπεσε στις 50,5 μονάδες (οι 50 μονάδες είναι το όριο μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013. Αν και η εργοστασιακή παραγωγή αυξήθηκε ελαφρά, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013 ενώ η απασχόληση έμεινε στάσιμη και οι τιμές έπεσαν για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Οικονομικές έρευνες και μελέτες