Έντυπη Έκδοση

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Κτηματολόγιο: εξαγγελίες στον αέρα

Μετέωρες παραμένουν μία ακόμη φορά οι κυβερνητικές εξαγγελίες των τελευταίων 24ώρων περί επανεκκίνησης του Κτηματολογίου. Αποκαλύπτεται ότι δεν είναι εξασφαλισμένη, τουλάχιστον προς το παρόν, η χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών της χώρας μέχρι το 2020.

Ταυτοχρόνως τηρείται σιγή ασυρμάτου σχετικά με το πώς θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση των συνολικά 28 εκκρεμών από το 2008-2009 μελετών κτηματογράφησης, που αφορούν στο 65% της έκτασης και το 42% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της χώρας.

Το όνειρο...

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, σε εκδήλωση του Συλλόγου Συμβολαιογράφων, όπου παρουσιάστηκε πιλοτική εφαρμογή ηλεκτρονικής διαβίβασης των συμβολαίων ακινήτων στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, ανήγγειλε πανηγυρικά ότι «με 114 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, όπως συμφωνήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, ξεκινά το Κτηματολόγιο και τις επόμενες εβδομάδες υπογράφονται οι πρώτες συμβάσεις».

Ο ίδιος μίλησε με ενθουσιασμό για «το όνειρο που θα γίνει πραγματικότητα» και χαρακτήρισε το Κτηματολόγιο ως «τη μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας».

Στο μεταξύ όμως, αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι δίνουν το μήνυμα ότι οι ανακοινώσεις του κ. Μανιάτη πράγματι δεν συνδέονται με αποφάσεις ολοκληρωμένης χρηματοδότησης του έργου, αλλά έχουν στόχο να δεσμεύσουν την κυβέρνηση, ώστε να μην εγκαταλειφθεί το Κτηματολόγιο και ταυτοχρόνως να λειτουργήσουν ως πίεση στην απραξία του υπουργείου Ανάπτυξης και του αρμόδιου υφυπουργού Οδ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος φέρεται ότι δεν έχει λάβει μέχρι τώρα πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση, μέσω των διατιθέμενων ευρωπαϊκών πόρων, του μεγάλου αναπτυξιακού έργου.

Οι ίδιοι κύκλοι, χωρίς να διαθέτουν απαντήσεις στο ερώτημα πώς θα καλυφθεί τόσο η συνολική χρηματοδότηση του 1 δισ. ευρώ όσο και οι αναγκαίες πιστώσεις, που μετά την ανακοίνωση περί εξασφάλισης 114 εκατομμυρίων ευρώ διαμορφώνονται σε 413 εκατομμύρια ευρώ για την ανάθεση του συνόλου των εκκρεμών συμβάσεων, εξέφραζαν αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιαστεί συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα.

Η ασάφεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων οδηγεί σε ερμηνείες περί νέου ναυαγίου του Κτηματολογίου, ενώ αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί εισόδου ιδιωτών στην υλοποίηση και εκμετάλλευση του έργου και κατ' επέκταση στον έλεγχο της ακίνητης ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

Στο μεταξύ, στη χθεσινή εκδήλωση των συμβολαιογράφων, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης, παρουσιάστηκε η νέα ψηφιακή εφαρμογή που θα χρησιμοποιούν πλέον οι συμβολαιογράφοι, προκειμένου να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου στοιχεία και συμβόλαια ύστερα από οποιαδήποτε μεταγραφή ακινήτου σε κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο.

Μέχρι το 2016

Το νέο πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά με τη συμμετοχή 50 συμβολαιογράφων και στόχο σταδιακά μέχρι τον 2016 να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Ο κ. Μανιάτης είπε ότι το σύστημα αυτό μπορεί να αποτελέσει «όπλο» για τον πολίτη, προκειμένου να ελέγχει την εκάστοτε εξουσία.

Οι πληροφορίες που αφορούν ακίνητα του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα είναι ανοιχτές. Στόχος, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Κωνσταντίνος Βλαχάκης, είναι το 2016 ο Ελληνας πολίτης να έχει διάφανη εικόνα για τα περιουσιακά του στοιχεία.

Η ασφάλεια του συστήματος έχει διασφαλιστεί, καθώς ο κάθε συμβολαιογράφος θα έχει τη δική του ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα αναγνωρίζεται από την εφαρμογή. Ο ίδιος είπε ότι το νέο σύστημα σε πλήρη εφαρμογή θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για φορολογικούς σκοπούς από τη γενική γραμματεία εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ)
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)