Έντυπη Έκδοση

Ο πολιτικός όρκος

«Με αφορμή τον πολιτικό όρκο της περιφερειάρχου κυρίας Δούρου και τη θρησκευτική συμπεριφορά του κ. Τσίπρα, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενθυμήθηκα τη συζήτηση μεταξύ του παππού μου Αθανασίου Κατσαρού και του καπετάνιου του ΕΛΑΝ Μπεγνή, που έγινε στο σπίτι του Αθανασίου Κατσαρού στον οικισμό Αγίου Δημητρίου του Αχιλλείου στο Νομό Μαγνησίας, παρουσία εμού, κατόπιν επίταξης ενός δωματίου από τον Μπεγνή.

Το ΕΛΑΝ χρησιμοποιούσε τον όρμο του βαθύκοιλου του Νομού Φθιώτιδος και ο Μπεγνής ήρθε στον Αγιο Δημήτριο με μερικά καΐκια για να συλλάβει τους εγκλωβισμένους στην Αργυρόνησο Γερμανούς που εγκατέλειψαν το οχυρό των Γουβών, μετά την κατάρρευση της Γερμανίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βλέποντας ο Μπεγνής τα εικονίσματα του σπιτιού, είπε στον Αθανάσιο Κατσαρό: "Τι τα θέλεις αυτά τα Καραγκιοζάκια, εμείς οι κομμουνιστές δεν πιστεύουμε στον Θεό ούτε στους Αγίους, τη δε θρησκεία τη θεωρούμε όπιο του λαού". Και η απάντηση του Αθανάσιου Κατσαρού: "Εγώ έχω γιο αντάρτη τελειόφοιτο της Ανωτάτης Εμπορικής που υπηρετεί στην επιμελητεία του Αντάρτη στη Μάντρα Αττικής, αλλά αυτά που πιστεύετε θα σας οδηγήσουν στην αποτυχία, κρίμνα στις θυσίες σας". (...)

Το Γερμανικό απόσπασμα που κατέστρεψε το Δίστομο 10.6.1944 και έσφαξε μέσα σε δύο ημέρες πάνω από εξακόσιους κατοίκους, πέρασε στην Εύβοια με σκοπό την ολοσχερή καταστροφή της Λίμνης. Ενα αόρατο χέρι στάθηκε μπροστά στο απόσπασμα των Γερμανών και εμπόδισε τους Γερμανούς να εισέλθουν στη Λίμνη.

Ο δε διοικητής του αποσπάσματος ομολόγησε "μόνο θεϊκή δύναμη θα μπορούσε να ανατρέψει τα σχέδιά μου" και έφυγε από τη Λίμνη άπρακτος.

Αυτά τα γράφω για να λάβουν γνώση ο κύριος Τσίπρας και η κυρία Βούρου».

Με τιμή

Θανάσης Νικ. Παπαδιωτής

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν