Έντυπη Έκδοση

Μάτια και νόηση στο μακρόκοσμο του Σύμπαντος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τη δρα ΦΙΟΡΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ

Τα τελευταία δεκαεννέα χρόνια διεξάγεται ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας, με συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή. Οι δύο πρώτοι μαθητές του διαγωνισμού εκπαιδεύονται στη NASA, αποκτώντας γνώσεις που αφορούν τη σύγχρονη Αστρονομία και Διαστημική.

Η απεραντοσύνη του Σύμπαντος, από το δαχτυλίδι του Κρόνου.  Το μέγεθος  της Γης,  η κουκκίδα  με το βέλος.  Με το φακό  του «Κασίνι»,  του διαστημο-πλοίου της NASA. Αυτοί είμαστε... Η απεραντοσύνη του Σύμπαντος, από το δαχτυλίδι του Κρόνου. Το μέγεθος της Γης, η κουκκίδα με το βέλος. Με το φακό του «Κασίνι», του διαστημο-πλοίου της NASA. Αυτοί είμαστε...  Στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Αστρονομίας, ένας θεσμός που υφίσταται εδώ και οκτώ χρόνια, Ελληνες μαθητές κάθε φορά αποσπούν μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις. Παρ' όλ' αυτά, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε για την τρέχουσα σχολική χρονιά να μη διδάσκεται το μάθημα της Αστρονομίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ούτε ως υποχρεωτικό ούτε ως επιλογή. Μιλάμε με τη δρα Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

- Διδάσκεται πουθενά;

«Στα ελληνικά πανεπιστήμια μαθήματα Αστρονομίας διδάσκονται οι φοιτητές των Τμημάτων Φυσικής, και σε ορισμένα άλλα Τμήματα, όπως στο Μαθηματικό και το Παιδαγωγικό, το μάθημα διδάσκεται ως επιλογή. Διδακτορικές διατριβές επίσης εκπονούνται στα πανεπιστήμιά μας, με πολλούς φοιτητές βεβαίως να καταλήγουν στο εξωτερικό για ανώτατες σπουδές. Σήμερα διακεκριμένοι Ελληνες αστρονόμοι εργάζονται σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον, σύλλογοι ερασιτεχνών αστρονόμων σε όλη την Ελλάδα συμβάλλουν με τη δράση τους στην προβολή της επιστήμης στους μαθητές και το ευρύ κοινό. Υπάρχει επομένως παράδοση και παραγωγή σπουδαίων επιστημόνων στη χώρα μας, εντός και εκτός των συνόρων».

- Πού χρησιμεύει;

«Η Αστρονομία διδάσκει στους μαθητές τη θετική σκέψη, τους οδηγεί στην έρευνα και την επιστήμη, αφού στην Αστρονομία εμπλέκονται η Φυσική, οι επιστήμες των υλικών, τα Μαθηματικά, η επιστήμη των υπολογιστών, η Διαστημική Φυσική, η τηλεπισκόπηση και η λειτουργία των δορυφόρων στο κοντινό μας Διάστημα, η ρομποτική. Η μελέτη λοιπόν της Αστρονομίας οδηγεί στην τεχνολογική ανάπτυξη. Επιπλέον, μέσω της κοσμολογίας, της αντίληψης του χώρου και του χρόνου και της συνειδητοποίησης της θέσης μας στον κόσμο, καταλήγουμε τελικά και στη φιλοσοφία. Η Αστρονομία γίνεται λοιπόν η αφορμή για τη σύνδεση του μικρόκοσμου της καθημερινότητάς μας με το μακρόκοσμο του Σύμπαντος».

- Τα οφέλη της;

«Τα νέα παιδιά πρέπει να μάθουν να στρέφουν τα μάτια, τη νόηση και το πνεύμα τους στον ουρανό. Μόνο όταν κατευθύνεσαι έξω από τα γήινα όριά σου μπορείς να αξιολογήσεις και να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου. Πρόκειται για μια αντίληψη ζωής, που οδηγεί αρχικά στην αυτογνωσία, επομένως και στη βελτίωση της σχέσης μας με τους συνανθρώπους μας και το φυσικό περιβάλλον. Τα πρακτικά οφέλη επίσης συνεπάγονται, εφ' όσον η Αστρονομία δίνει αφορμή για δραστηριοποίηση και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς των επιστημών».

- Υπάρχει ενδιαφέρον;

«Η αλληλεπίδραση που έχω με μαθητές καθημερινά μού αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για την Αστρονομία. Απόδειξη, η προσέλευση μαθητών για επίσκεψη στα Αστεροσκοπεία όλης της χώρας όταν ανοίγουν τις θύρες τους στο ευρύ κοινό, αλλά και μέσω προγραμματισμένων επισκέψεων με τα σχολεία τους. Οι μαθητές συμμετέχουν σε αστροβραδιές για παρατήρηση του ουρανού όταν οργανώνονται είτε από επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες αστρονόμους, παρακολουθούν διαλέξεις, μετέχουν σε θερινά σχολεία Αστρονομίας, λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς».

- Παρ' όλ' αυτά, ανθίζει η ερασιτεχνική Αστρονομία...

«Στην Ελλάδα είναι δεδομένη και εκφράζει το ενδιαφέρον του κοινού για την επιστήμη. Φανταστείτε ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν ιδρυθεί πάνω από 25 σύλλογοι ερασιτεχνικής Αστρονομίας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ενημέρωση του κοινού σε τρέχοντα θέματα Αστρονομίας και Διαστημικής Φυσικής, με πλήθος ομιλιών και παρατηρήσεων που οργανώνουν, εκπονώντας έτσι σημαντικό εκπαιδευτικό έργο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα
Ανθρώπινα
Πρόσωπα
Συνεντεύξεις