Έντυπη Έκδοση

Το αυγό... του κόκορα

** Κείμενο του Γιάννη Πανούση στο thetoc.gr

«Το μόνο όνειρο που έχει μια πιθανότητα να πραγματοποιηθεί είναι το αδέσποτο όνειρο. Ελσα Κορνέτη, Ημερολόγιο φιλοσοφικής ήττας

Είναι ξενοσπουδαγμένοι αλλά και "καβαλημένοι", είναι διαβασμένοι αλλά και επηρμένοι, είναι φτασμένοι αλλά και φαντασμένοι. Εμφανίζονται από το πουθενά για να σώσουν την Ελλάδα, σοβαροφανείς και αριθμομνήμονες, "κλειστοί" και συνωμοτούντες, ιλουστρασιόν και σνομπ, καταλαμβάνουν σιγά-σιγά τις θέσεις-κλειδιά του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι διασυνδέσεις τους και οι πιέσεις από τους σπόνσορές τους είναι τέτοιες που οφείλουν να ανταποκριθούν παραβιάζοντας τον νόμο.

Τι δεν είναι; Πρώτα-πρώτα δεν είναι όλοι "καθαροί". Οι διασυνδέσεις τους και οι πιέσεις από τους σπόνσορές τους είναι τέτοιες που οφείλουν να ανταποκριθούν παραβιάζοντας τον νόμο. Κατά δεύτερον δεν είναι αριστεροί. Προβάλλουν τον τεχνοκρατισμό τους για να κρύψουν την συντηρητική τους καταγωγή και ιδεολογία. Και κατά τρίτον δεν είναι καν αποτελεσματικοί αφού οι εμπάθειές τους και η «παντογνωσία» τους τούς οδηγεί σε λαθεμένες κινήσεις και σε ολέθρια αποτελέσματα (τα οποία βέβαια φροντίζουν τα φίλα ΜΜΕ να τ' αποσιωπούν ή και να τ' αποκρύβουν).

Μια παρέα με πολλά πλοκάμια του ευρέος φάσματος του κατεστημένου (από σχολεία του εσωτερικού μέχρι πανεπιστήμια του εξωτερικού, από κύκλους των πρωθυπουργών μέχρι αξιωματούχους των Στοών, φίλους των πρεσβειών και των υπηρεσιών) μας παρουσιάζεται ως η μόνη μεταρρυθμιστική κίνηση, ως η μόνη συνετή λύση, ως το μέλλον της χώρας (όπως σχεδιάζεται από τα έξω και "μεταφράζεται" από τα Μέσα).

Πολλοί -μέσα στην απόγνωσή τους και την αποστροφή τους στο λαϊκισμό- "τσιμπάνε". Ακόμα και αριστεροί.

Προσοχή σύντροφοι. Δεν υπάρχει μόνο το αυγό του φιδιού. Επικίνδυνο είναι και να πιστεύει κανείς ότι ο "κόκορας κάνει αυγά".

ΥΓ.: Με την κοινωνία κι όχι με το "λειρί του κόκορα" θα σχεδιάσουμε την Ελλάδα των ονείρων μας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο