Ηλεκτρονική Έκδοση

Εκκενώνει βάσεις του στην Ιντλίμπ το Μέτωπο Αλ Νούσρα της Αλ Κάιντα

Βομβαρδισμοί και μαύρη λίστα τζιχαντιστών

Κλιμακώνεται το σχέδιο επεμβάσεων ΗΠΑ και «συμμαχίας των προθύμων»

Τελευταία ενημέρωση:

Πολεμικά αεροσκάφη που δεν ανήκουν στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και προέρχονταν από την Τουρκία βομβάρδισαν τη νύxτα στόχους στην περιοχή της κουρδικής πόλης Κομπανί, στη συρο-τουρκική μεθόριο, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης η Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέταξε σε μαύρη λίστα περισσότερους από 12 τζιχαντιστές από διάφορες χώρες. Βάσεις του στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου την Τρίτη έγινε στόχος αμερικανικών βομβαρδισμών, εκκενώνει το Μέτωπο Αλ Νούσρα, συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, όπως τονίζουν μαχητές του.

Οι αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία ξεκίνησαν χθες τα ξημερώματα. Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα επίθεση κατά της πόλης Κομπανί, αναγκάζοντας 130.000 Κούρδους της Συρίας να διαφύγουν προς την Τουρκία.

 

Οι συγκεκριμένες βάσεις που εκκενώνει το ΙΚ βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Από το πλήγμα που δέχθηκε βάση της οργάνωσης την Τρίτη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι, πολλοί εξ αυτών μη Σύροι και παλαιά στελέχη της Αλ Κάιντα.
 
Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ο πυρήνας τον οποίο έπληξαν ετοίμαζε τρομοκρατική ενέργεια σε κοντινό χρόνο σε Ευρώπη ή ΗΠΑ. 
 
Αντίστοιχη εντολή εκκένωσης φέρεται να έχει δώσει και έτερη ισλαμιστική ανταρτική ομάδα, η Αχράρ Αλ Σαμ.

Λίστα τζιχαντιστών

Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέταξε σε μαύρη λίστα περισσότερους από 12 τζιχαντιστές από διάφορες χώρες, χρηματοδότες τους και στρατολογητές που συνδέονται με ένοπλες οργανώσεις στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Τυνησία και την Υεμένη, περιλαμβανομένου ενός από τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους.

Ανάμεσα σε αυτούς που περιλαμβάνονται στη λίστα της Επιτροπής κυρώσεων κατά της αλ Κάιντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επιβάλλει εμπάργκο όπλων, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, είναι άτομα από τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νορβηγία, τη Σενεγάλη και το Κουβέιτ.

Η Γαλλία υπέβαλε τρία ονόματα στην Επιτροπή, ενώ οι ΗΠΑ 11 άτομα και τις οργανώσεις Ανσάρ αλ Σαρία στην Τυνησία, η οποία έχει δεσμούς με την αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ) κι έχει στρατολογήσει νεαρούς Τυνήσιους για να πολεμήσουν στη Συρία, καθώς και την οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπντάλα Αζάμ που επίσης συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με τις προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα να συσπειρώσει περισσότερα έθνη στη συμμαχία που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τους τζιχαντιστές.

Ένα από τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από την επιτροπή του ΟΗΕ είναι ο Αμπντ αλ Ραχμάν Μοχάμεντ Μουστάφα αλ Καντούλι, ένας Ιρακινός, ανώτερο στέλεχος του ΙΚ στη Συρία, ο οποίος έχει διατελέσει υποδιοικητής του ηγέτη της αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Στη λίστα εντάχθηκε επίσης και ο Νορβηγός Άντερς Καμερούν Οστενβίνγκ Ντέιλ. Ο άνθρωπος αυτός χαρακτηρίζεται μέλος της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στην Υεμένη, όπου εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή γιλέκων με εκρηκτικά και πειραματίστηκε με εκρηκτικούς μηχανισμούς και παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Επίσης η Επιτροπή ενέταξε στη λίστα τον Σάφι Μοχάμεντ αλ Άτζμι, έναν Κουβεϊτιανό που φέρεται ότι συγκέντρωνε χρήματα για το Μέτωπο αλ Νόσρα και "πραγματοποιεί τακτικά εκστρατείες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης προς αναζήτηση δωρεών υπέρ των τζιχαντιστών στη Συρία", σύμφωνα με τη λίστα.

Προωθείται το IS

Το Ισλαμικό Κράτος ενίσχυσε σήμερα τις δυνάμεις των μαχητών του που πολεμούν εναντίον των κουρδικών δυνάμεων για τον έλεγχο μιας συριακής πόλης στα σύνορα με την Τουρκία, σε μια αναδιάταξη των δυνάμεών του την οποία προκάλεσαν οι υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης σε άλλα σημεία, δήλωσε σήμερα κούρδος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Οι υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις πραγματοποίησαν σήμερα τουλάχιστον 13 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία κοντά στα ιρακινά σύνορα, κατά τη δεύτερη ημέρα των πληγμάτων τους εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε η συριακή μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που παρακολουθεί τον πόλεμο στη Συρία. Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντούλ Ραχμάν δήλωσε προς το Ρόιτερς ότι από τις επιδρομές επλήγη η μεθοριακή πόλη Άλμπου Καμάλ και γύρω περιοχές.

Ο Οτσαλάν Ίσο, υπαρχηγός των κουρδικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε πως περισσότεροι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και άρματα μάχης έφθασαν αφότου ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός άρχισε χθες, Τρίτη, τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης.

"Ο αριθμός των μαχητών τους αυξήθηκε, ο αριθμός των αρμάτων μάχης τους αυξήθηκε μετά το βομβαρδισμό της Ράκα", δήλωσε ο Ίσο τηλεφωνικά προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Εδάφη που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στην πόλη και την επαρχία της Ράκα επλήγησαν κατά τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές. Ο Ίσο δήλωσε πως οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους προχώρησαν σε απόσταση 8 χλμ. από τη νότια περιφέρεια της Κομπάνι, που είναι επίσης γνωστή ως Άιν αλ-Άραμπ, πλησιέστερα απ' ό,τι είχαν βρεθεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
ΗΠΑ
Πολεμικές επιχειρήσεις
Ισλαμικό Κράτος
Ιράκ
Για το ίδιο θέμα
Οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν τις επεμβάσεις
Οι απώλειες των βομβαρδισμών σε Συρία και Ιράκ