Έντυπη Έκδοση

Εναλλακτικά ντιλ ταράζουν τα νερά στις τηλεπικοινωνίες

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ

ΣΤΟ... τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα εορτάσουν φέτος την παγκόσμια ημέρα τηλεπικοινωνιών τα στελέχη του κλάδου. Σε όλες τις επιχειρήσεις οι συζητήσεις για στρατηγικές συνεργασίες και μετοχικές ανακατατάξεις καλά κρατούν.

Οι εξελίξεις φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί: Η Vodafone, ύστερα από διετή κυοφορία, φαίνεται έτοιμη να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellas On Line του Σωκράτη Κόκκαλη. Επενδυτικά funds έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσουν μετοχές της FORTHnet. Οσο για τη Wind, του Αιγύπτιου Sawiris, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο νέος επικεφαλής της εταιρείας Emad Barsoum, αν και παρέπεμψε στον ιδιοκτήτη της εταιρείας για απαντήσεις, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μετοχικές ανακατατάξεις.

Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών δεν συγχέουν τα deals που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. «Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή», αναφέρει χαρακτηριστικά διευθυντικό στέλεχος μιας εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας.

*Εως τώρα η μάχη διεξαγόταν για την απόσπαση πελατών από τη συνδρομητική βάση του ΟΤΕ. Εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής, το άλλοτε κρατικό μονοπώλιο έχουν εγκαταλείψει περίπου 800.000 νοικοκυριά. Εως το τέλος του 2009, ο αριθμός αυτός αναμένεται να προσεγγίσει το ένα εκατομμύριο. Βέβαια, ο ανταγωνισμός δεν θα περιοριστεί σε αυτό το επίπεδο. Αργά αλλά σταθερά, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες προσβλέπουν σε ολοένα και μεγαλύτερα έσοδα από τον χώρο της τηλεόρασης (ΙΡ-TV), ενώ προωθούν ολοένα και περισσότερο τα ολοκληρωμένα πακέτα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή τηλεφωνία, κινητή τηλεφωνία και Internet).

*Το μετοχικό μέλλον της FORTHnet, απασχολεί μία ακόμη φορά την επενδυτική κοινότητα. Η Apax, γνωστή στην ελληνική αγορά λόγω της εξαγοράς της Wind, φαίνεται διατεθειμένη να «ξαναχτυπήσει» στον χώρο των telecoms διεκδικώντας μερίδιο -ακόμη και πλειοψηφικό- στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Προς το παρόν, αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό του επίσης επενδυτικού fund Permira το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο. Οι πληροφορίες περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εταιρεία και από τον τηλεοπτικό σταθμό Antenna δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Εχει κοστίσει ακριβά

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της FORTHnet αυτή τη στιγμή -η Emirates International Telecommunications- ελέγχει ποσοστό 33,89% και δεν είναι διατεθειμένη να πουλήσει το ποσοστό της, το οποίο άλλωστε της έχει κοστίσει πολύ ακριβότερα από την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Οι υποψήφιοι αγοραστές, εφ' όσον αποφασίσουν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για τη FORTHnet, θα επιδιώξουν να αποσπάσουν συμφωνία για πώληση των μετοχών από τους υπόλοιπους εταίρους. Το «ολλανδικό μπλοκ» στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας (επενδυτικά και συνταξιοδοτικά funds) εκτιμάται ότι ελέγχει ποσοστό της τάξεως του 25%. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η υποβολή δημόσιας πρότασης για την αγορά ακόμη περισσότερων μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου. Ολα τα ενδεχόμενα αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά. Από το να αλλάξει χέρια ο έλεγχος της εταιρείας μέχρι και το να βγει η FORTHnet από το χρηματιστήριο.

*Η ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Vodafone και στην Hellas On Line μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε για την αγορά. Το «φλερτ» έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όταν το 2007 η Vodafone αποφάσισε να συνάψει αποκλειστική εμπορική συνεργασία με την εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη. Το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών αλλά και η αλλαγή management στην Vodafone (μετά την απομάκρυνση Κορωνιά) καθυστέρησαν τις εξελίξεις.

Σε πρώτη φάση, η Vodafone αναμένεται να αποκτήσει ποσοστό της τάξεως του 20% στην HOL, εισφέροντας τον εξοπλισμό που έχει αγοράσει για να δραστηριοποιηθεί στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας. Βέβαια, ολόκληρη η αγορά περιμένει ότι η Vodafone δεν θα περιοριστεί σε μειοψηφική συμμετοχή και ότι αργά ή γρήγορα θα κινηθεί για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της εταιρείας, κάτι άλλωστε που έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Σε πρώτη φάση, πάντως, η HOL και η Vodafone αναμένεται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους προσφέροντας ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, κινητής τηλεφωνίας και Internet. Η Vodafone έχει να ανταγωνιστεί σε αυτό το κομμάτι την Cosmote, η οποία δρα από κοινού με τον ΟΤΕ, αλλά και την Wind, η οποία πλέον έχει απορροφήσει την εταιρεία Tellas.

Δύο επιλογές

*Το μετοχικό μέλλον της Wind είναι συνδεδεμένο με τα δάνειά της. Ο Αιγύπτιος Ν. Sawiris ουσιαστικά έχει δύο επιλογές: ή θα βρει τρόπο να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια της εταιρείας εν μέσω κρίσης, ή θα αναζητήσει στρατηγικό εταίρο. Οι πρώτες κρούσεις έχουν γίνει εδώ και μερικές εβδομάδες από την MIG του κ. Βγενόπουλου. Ωστόσο, οι συζητήσεις δεν προχώρησαν. Ο κ. Sawiris έχει καιρό στη διάθεσή του για να λάβει τις αποφάσεις του, καθώς τα ομολογιακά δάνεια με τα οποία έχει χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Wind δεν λήγουν πριν από το 2011.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα