Ηλεκτρονική Έκδοση

ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Απολύσεις με εισαγγελέα

Ο Μητσοτάκης διαβιβάζει τις περιπτώσεις που αρνούνται την αξιολόγηση

Τελευταία ενημέρωση:

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, θα διαβιβαστούν όλες oi περιπτώσεις δήμων που αρνούνται να δώσουν στοιχεία για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε την Τρίτη κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Ρένας Δούρου να μην εφαρμοσθεί στην Περιφέρεια Αττικής η αξιολόγηση

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη στάση της Ρένας Δούρου, να μην εφαρμοσθεί στην Περιφέρεια, η αξιολόγηση των υπάλληλων της και ο επανέλεγχος νομιμότητας των συμβάσεων, που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αόριστου χρόνου, διερωτήθηκε «για ποια νομιμότητα μιλάει, όταν αρνείται να εφαρμόσει ψηφισμένο νόμο;» και υπογράμμισε ότι η απόφασή της εγκρίθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο με ψήφους από τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των ΑΝΕΛ του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε την Τρίτη κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Ρένας Δούρου να μην εφαρμοσθεί στην Περιφέρεια Αττικής η αξιολόγηση και ο νόμος 4250/2014, ούτε το άρθρο 42 του νόμου που αφορά στον επαναπροσδιορισμό κριτηρίων για τις συμβάσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου. Η Περιφερειάρχης Αττικής διαμήνυσε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για πλαστά πτυχία στο Δημόσιο.

«Η νομιμότητα δεν είναι α λα καρτ. Νομιμότητα είναι να εφαρμόζεις τους ψηφισμένους νόμους της Βουλής» τόνισε, σημειώνοντας πως όταν εκλέγεται κάποιος σε μια θέση ευθύνης, πρέπει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του αξιώματός του.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, επίσης, πως έχει στοιχεία και ενδείξεις από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ότι αρκετοί από τους 33 χιλιάδες συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν έχουν πλαστά στοιχεία και πιστοποιητικά.

Για τους μισθούς των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «είναι λάθος» τα νούμερα που ακούγονται, καθώς, «δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις».

Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, διεμήνυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για μικρούς διαξιφισμούς στο πλαίσιο της προσπάθειας υλοποίησης ενός συγκροτημένου σχεδίου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης. 

«Εμείς επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων σε αυτή την προσπάθεια, οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, αλλά ταυτόχρονα επιμένουμε ότι και ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 
 
Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα, στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Διοίκησης, είναι αρκετά σημαντικό, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά είχαμε μια οριζόντια αξιολόγηση όλων των Υπουργείων με καινούργιους Οργανισμούς σημαντικά πιο λιτούς, σημαντικά πιο μαζεμένους και, κατά συνέπεια, πολύ πιο λειτουργικούς. 
 
“Οι περιπτώσεις δήμων που δεν επέτρεψαν στα ελεγκτικά όργανα να κάνουν τους ελέγχους, αποτελούν θέμα της Δικαιοσύνης”, υποστήριξε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ευ. Χριστοφιλοπούλου, για το θέμα των μετατροπών συμβάσεων στο δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι «δεν διενεργούμε τους ελέγχους για να προβούμε σε απολύσεις, αλλά για να ξεκαθαρίσει ο δημόσιος τομέας από την παρανομία».
 
Η κ. Χριστοφιλοπούλου επιτέθηκε και στη περιφερειάρχη Αττικής, αναφέροντας ότι “δεν καταλαβαίνω τις δηλώσεις "εγώ είμαι ο νόμος", που παραπέμπουν στον Λουδοβίκο ΙΔ: εγώ είμαι το κράτος” και πρόσθεσε ότι “όλοι οφείλουμε να λειτουργούμε υπό τον νόμο» και ξεκαθάρισε ότι «ο νόμος θα ισχύσει και οι έλεγχοι θα γίνουν”.
 
Επίσης, σχετικά με τη διετή δοκιμαστική περίοδο του νεοπροσλαμβανομένου στο δημόσιο, η υφυπουργός είπε ότι “η διάταξη αυτή υπάρχει αυτήν τη στιγμή στον υπαλληλικό κώδικα, αλλά δεν εφαρμόζεται», για να συμπληρώσει ότι «στόχος μας στο υπουργείο είναι αυτό να εφαρμοστεί στην πράξη, με ειδικά μέτρα που θα πάρουμε”.
 
"Κρατήστε τις απειλές σας κ. Υπουργέ. Οι αιρετοί της Αριστεράς, όπως και κάθε Δήμαρχος και Περιφερειάρχης που υπηρετεί το πραγματικό δημόσιο συμφέρον, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν ούτε έναντι της Δικαιοσύνης ούτε έναντι της κοινωνίας. Εσείς;" σχολίασε ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση.
 
"Οι δια των τηλεοπτικών παραθύρων «απειλές» του Υπουργού, κ. Μητσοτάκη, περί εισαγγελικής παρέμβασης εις βάρος όσων αιρετών δεν αποστείλουν τα στοιχεία που ζητά το ΥΔΜΗΔ για το δήθεν «επανέλεγχο» των συμβάσεων, θα ήταν ανάξιες λόγου αν δεν ήταν τόσο προκλητικές και προσβλητικές σε πολλά επίπεδα.
 
Προσβλητικές, καταρχήν, του θεσμικού ρόλου και της ανεξαρτησίας που – υποτίθεται – απολαμβάνει το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Το να μετατρέπει ο κ. Υπουργός έναν ελεγκτικό μηχανισμό και την ίδια τη Δικαιοσύνη σε “παιχνιδάκι”, για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης – στα όρια της προσωπικής εμπάθειας – είναι τουλάχιστον άστοχο.
 
Άλλωστε, δεν φάνηκε να δείχνει την ίδια ευθιξία, ζητώντας την εισαγγελική διερεύνηση των πρόσφατων επίσημων καταγγελιών για τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου του, για παρεμβάσεις που εμποδίζουν τους ελέγχους κατά “επωνύμων” ή για κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που συγκαλύπτουν σκάνδαλα.
 
Τέλος, αλήθεια, οι “απειλές” του κ. Μητσοτάκη στρέφονται μόνο προς τους 19 Δημάρχους και την Περιφερειάρχη Αττικής – με τους οποίους είναι σαφές ότι έχει επιδοθεί σε κάποιου είδους ακατανόητη και ανάρμοστη προς το ρόλο του “βεντέτα” – ή αφορούν το σύνολο των αιρετών που εδώ και μήνες έχουν αντιταχθεί στη διάλυση των Δήμων και των Περιφερειών και τις απολύσεις; Διότι, του θυμίζουμε ότι η μη αποστολή των στοιχείων έλαβε χώρα πολύ πριν την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών που στοχοποιεί. Και, επίσης, του θυμίζουμε ότι οι αποφάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, περί μη αποστολής των στοιχείων, λήφθηκαν με ευρύτατες πλειοψηφίες και με συμμετοχή δυνάμεων από όλο το αυτοδιοικητικό και πολιτικό φάσμα, των εκλεγμένων του κόμματός του στην ΚΕΔΕ μη εξαιρουμένων.", δήλωσε σχετικά ο Κ. Πουλάκης.
 
 
 
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Για το ίδιο θέμα
Στην εισαγγελέα του Α.Π. ο φάκελος για πέντε δήμους που αρνούνται έλεγχο συμβάσεων