Ηλεκτρονική Έκδοση

Πρόεδρος μη πολιτικό πρόσωπο

Δήλωση Βενιζέλου στο Reuters

Η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να προτείνει για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο ένα μη πολιτικό πρόσωπο ώστε να επιδιώξει τη συναίνεση και να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που θα επιβράδυνε την οικονομική πρόοδο, δήλωσε χθες Τρίτη στο Ρόιτερς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παρότι ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, μία αποτυχία της Βουλής να εκλέξει πρόεδρο θα οδηγούσε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές με πιθανότητα να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό, συνεχίζει το Ρόιτερς, θα βύθιζε την Ελλάδα σε πολιτική κρίση λίγα χρόνια αφού απέφυγε την χρεοκοπία.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε υποψηφιότητες εκτός πολιτικής, αλλά προερχόμενες από τον ακαδημαϊκό χώρο ή τον χώρο του πολιτισμου, κάτι που θα ήταν αντίθετο σε μία παράδοση δεκαετιών.

«Ο κατάλογος (των υποψηφίων) για τη θέση του προέδρου είναι πολύ περιορισμένος» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χωρίς να αποκαλύψει ονόματα υποψηφίων διαδόχων τού νυν προέδρου Καρόλου Παπούλια, του οποίου η πενταετής θητεία λήγει τον Μάρτιο. «Υπάρχουν κάποια σενάρια, αλλά είμαστε απολύτως ανοιχτοί» σχολίασε.

Αν η Βουλή εκλέξει για πρόεδρο έναν μη πολιτικό, θα είναι η πρώτη φορά από το 1985, σχολιάζει το Ρόιτερς, που ο τότε πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, είχε προτείνει για τη θέση έναν ανώτατο δικαστικό, τον Χρήστο Σαρτζετάκη.

Όσον αφορά στο αν θα βρεθούν τελικά οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε αισιόδοξος.

«Είμαι αισιόδοξος γιατί η κοινή γνώμη...είναι κατά των πρόωρων εκλογών. Η μεγάλη πλειοψηφία καταλαβαίνει πολύ καλά την ανάγκη να προστατεύσουμε την πολιτική, κυβερνητική σταθερότητα» είπε.

Όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν πραγματοποιούνταν σήμερα εκλογές.

«Δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός μονοκομματικής κυβέρνησης. Είναι απολύτως απαραίτητο να προετοιμάσουμε έναν συνασπισμό» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.

Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε να κατανοήσουν όλοι τη βαρύτητα τους ζητήματος αυτού.

«Η εθνικά ορθή επιλογή είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα και να εκλέξουμε νέο πρόεδρο ως αποτέλεσμα μιας συναινετικής διαδικασίας» τόνισε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Προεδρία της Δημοκρατίας
Εκλογές
Κυβέρνηση