Έντυπη Έκδοση

Η πραγματικότητα είναι εδώ

Και τώρα πίσω στην πεζή πραγματικότητα. Την επόμενη Τρίτη, εκτός απροόπτου, ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με άγνωστη την ημερομηνία λήξης τους.

Το πρώτο θέμα είναι ο προϋπολογισμός του 2015, με «αγκάθι» τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι δεν θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ, η τρόικα το εκτιμά σε 2 δισ. ευρώ. Αν επικρατήσει η εκτίμηση της τρόικας, τότε η κυβέρνηση θα πιεστεί για τη λήψη νέων μέτρων, προοπτική που η Αθήνα έχει ήδη αποκλείσει για λόγους πολιτικούς και κοινωνικούς. Η παρούσα Βουλή, με την εύθραυστη πλειοψηφία, είναι πολύ αμφίβολο αν θα δεχτεί να ψηφίσει νέα μέτρα, ενώ οι οικονομικές αντοχές της κοινωνίας βρίσκονται κάτω από το μηδέν.

Το ίδιο βαρύ είναι και το επόμενο θέμα, το Εργασιακό: απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλαγή του νόμου για τις απεργίες. Είναι άγνωστο σε τι θα βοηθήσει τον ήδη διαλυμένο ιδιωτικό τομέα η απελευθέρωση(!) των απολύσεων σε μια χώρα που μετρά ήδη 1,5 εκατ. ανέργους.

Αλλά το ίδιο βαρύ είναι και το ανοιχτό Ασφαλιστικό, με μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα ώστε να περιοριστούν(;) τα διογκωμένα ελλείμματα των Ταμείων.

Το κωμικοτραγικό της ιστορίας είναι ότι η ίδια κυβέρνηση, με τους ίδιους υπουργούς, έχει υπογράψει τις σχετικές δεσμεύσεις από την περασμένη άνοιξη. Αφού, δηλαδή, πέρασε και αυτή τη θηλιά στο λαιμό της, είναι άγνωστο τώρα πώς θα πείσει την τρόικα να κάνει τα στραβά μάτια ή να δεχτεί το θέμα να πάει παραπίσω, όταν δηλαδή δεν θα υπάρχει Μνημόνιο, το 2015.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Και πάλι η ίδια κυβέρνηση έχει ανοίξει την πόρτα στους πλειστηριασμούς. Και τώρα ζητεί από την τρόικα και νέα παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2015. Η πολιτική ζημιά για την κυβέρνηση θα είναι πολύ μεγάλη αν το κύμα των πλειστηριασμών αυξηθεί μέσα στον καινούργιο χρόνο.

Υπάρχει ακόμα το μεγάλο ερωτηματικό για το χρηματοδοτικό κενό του 2015-16. Αλλά το θέμα αυτό βρίσκεται κυριολεκτικώς στο κενό, αφού κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν η Αθήνα θα βγει στο μεταξύ από το Μνημόνιο, θα «κατευοδώσει» το ΔΝΤ και θα στραφεί στις αγορές για εύκολο(;) και φθηνό(;) δανεισμό.

Το άγχος της κυβέρνησης είναι να ξεμπερδεύει γρήγορα με την αξιολόγηση της τρόικας.

Κάτι όμως που δεν φαίνεται εύκολο και εφικτό μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Και αυτό γιατί στα μέσα Οκτωβρίου αναμένονται τα stress tests των τραπεζών, που θα δείξουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους. Οπως είναι άγνωστο ακόμα το ποσό αυτό, άλλο τόσο είναι άγνωστος και προς διαπραγμάτευση ο τρόπος κάλυψής του - αν, δηλαδή, θα γίνει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή από τις αγορές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο και να πείσει την τρόικα να δεχθεί τα όποια μέτρα συμφωνηθούν να υλοποιηθούν του χρόνου, δηλαδή ίσως και ποτέ...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εκτάκτως ερριμμένα