Έντυπη Έκδοση

Βενιζέλος: Πρόεδρος να 'ναι κι απ' όπου να 'ναι...

Το ενδεχόμενο η δικομματική κυβέρνηση να προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μη πολιτικό πρόσωπο έβαλε στο τραπέζι χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ειδικότερα στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε υποψηφιότητες από την ακαδημαϊκή κοινότητα ή το χώρο του πολιτισμού, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και βεβαίως την αποφυγή εκλογών. Δεν μπήκε σε ονοματολογία, αναφέροντας ότι: «Η λίστα των υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου είναι πολύ περιορισμένη. Υπάρχουν κάποια σενάρια, αλλά είμαστε απολύτως ανοιχτοί».

Το προηγούμενο διάστημα και ο κ. Βενιζέλος και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν αποκλείσει ούτε το σενάριο ενός κεντροδεξιού υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, την ώρα που υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Μάκης Βορίδης, εκτιμούσαν ότι με έναν κεντροαριστερό υποψήφιο αυξάνονται οι πιθανότητες για τη συγκέντρωση των 180 ψήφων που απαιτούνται για να γλιτώσει η κυβέρνηση τις πρόωρες κάλπες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε επίσης στο Reuters αισιόδοξος, διότι η κοινή γνώμη δεν θέλει πρόωρες εκλογές. «Η μεγάλη πλειοψηφία καταλαβαίνει πολύ καλά την ανάγκη να προστατεύσουμε τη σταθερότητα της κυβέρνησης», υποστήριξε.

Το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου επισημαίνει την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εξετάζει κατά πόσο είναι εφικτή η διασφάλιση των 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σχολιάζει ότι παρ' όλο που στην Ελλάδα ο Πρόεδρος δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες, μία αποτυχία εκλογής Προέδρου θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές, με ισχυρή την πιθανότητα να μην αναδειχθεί από αυτές αυτοδύναμη κυβέρνηση και η χώρα να μπει σε πολιτική κρίση. Σημειώνει τέλος ότι εάν πράγματι ισχύσει αυτό το σενάριο θα είναι η πρώτη φορά από το 1985, οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προτείνει τον Χρήστο Σαρτζετάκη, που θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα μη πολιτικό πρόσωπο.

Γαλάζιες πηγές πάντως σχολίαζαν πως οι δηλώσεις Βενιζέλου δεν αποτελούν κεντρική γραμμή, παρ' όλο που το ενδεχόμενο στήριξης μιας υποψηφιότητας πέρα από το χώρο της πολιτικής δεν έχουν αποκλείσει και στελέχη της Ν.Δ. Οι συζητήσεις αυτές όμως προκύπτουν απλώς εκ των πραγμάτων, καθώς η δικομματική αναζητεί εναγωνίως τρόπους αποφυγής της κάλπης, η ετυμηγορία της οποίας ενδέχεται να αποδειχθεί κόλαφος. ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Προεδρία της Δημοκρατίας
ΠΑΣΟΚ