Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ STRESS TESTS

Εάν δεν βρεις success story, το φτιάχνεις μόνος σου

Το επικοινωνιακό mome-ntum της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ επιχειρεί να αξιοποιήσει το Μαξίμου, με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή, αλλά κρατώντας χαμηλούς τόνους μετά τη διαπίστωση ότι, παρά τα καλά λόγια της Γερμανίδας καγκελαρίου, η τελική έκβαση του κυβερνητικού σχεδίου περνά μέσα από την αξιολόγηση της τρόικας και τα stress tests.

Εμειναν στα χαμόγελα και στις δηλώσεις ότι η Γερμανία θα στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας Εμειναν στα χαμόγελα και στις δηλώσεις ότι η Γερμανία θα στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας Η επίσκεψη στο Βερολίνο και η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στις 30 του μήνα ήταν το αντικείμενο σύσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη χθες το πρωί, αλλά και τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σε μπαράζ ραδιοτηλεοπτικών εμφανίσεων χθες στάθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση Μέρκελ, ότι η Γερμανία θα στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας, την ώρα που κυβερνητικά στελέχη διακινούσαν το δημοσίευμα της γαλλικής «Le Monde», η οποία σχολίαζε πως η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε περισσότερο πεπεισμένη για τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, παρά για τις δυνατότητες της Γαλλίας να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις της.

Ο γερμανικός Τύπος

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ωστόσο η αποτίμηση της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ από το γερμανικό Τύπο. Η «Sueddeutsche Zeitung» σχολίασε κατ' αρχάς την πρόθεση του πρωθυπουργού να απαλλαγεί μία ώρα αρχύτερα από το ΔΝΤ. «Η οργή του έχει αποδέκτη όλη την τρόικα, αλλά δεν τόλμησε να το πει δυνατά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο. Ισως επειδή η κριτική κατά του ΔΝΤ είναι πιο εύκολη, όχι μόνο επειδή οι όροι για την έγκριση δανείων είναι ιδιαίτερα αυστηροί, αλλά και επειδή τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά, σε σημείο που και η Ιρλανδία βρίσκεται σε διαδικασία να το ξεφορτωθεί». Ο συντάκτης εκτιμά επίσης ότι το πραγματικό πρόβλημα του κ. Σαμαρά βρίσκεται σε όσα δεν είπε, δηλαδή στο γεγονός ότι ο λαός έχει «μπουχτίσει» έπειτα από έξι χρόνια λιτότητας και τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή. Και καταλήγει με τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να απαλλαγεί εντελώς από την τρόικα.

Η «Handelsblatt» σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι και η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαμαράς χρειάζονται ένα success story. Εξηγεί ότι η καγκελάριος θέλει να αποδείξει πως η «ιατρική» των μεταρρυθμίσεων φέρνει αποτελέσματα στη χώρα από όπου ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζει πιέσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με φόντο ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές και πιθανό νικητή τη ριζοσπαστική Αριστερά. «Πρόκειται για ένα σενάριο τρόμου για τη Μέρκελ», υποστηρίζει.

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στα πρώτα θέματα της ειδησεογραφίας, γεγονός που θεωρεί ένδειξη επιστροφής στην ομαλότητα και τη σταθερότητα. Εγκωμιάζει τον κ. Σαμαρά για το θάρρος να ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων στο Δημόσιο, για να στείλει κι ένα μήνυμα στην Ιταλία και τη Γαλλία, «όπου υπάρχουν πολλοί πολιτικοί παίκτες που αρνούνται την πραγματικότητα και νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν όπως σήμερα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Γερμανία
Κυβέρνηση
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις