Έντυπη Έκδοση

Τι κρύβει η πώληση του 33,3% της HSW

ΤΟ ΝΤΙΛ ΜΙΝΩΙΚΩΝ-ΑΝΕΚ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ HELLENIC SEAWAYS ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΝΤΙΛ ΜΕ ΒΕΡΕΣΕ (ελέω κρίσης και έλλειψης ζεστού χρήματος), έντονο παρασκήνιο και μπόλικο χρηματιστηριακό «αέρα» είναι, τελικά, αυτό που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στον χώρο της ακτοπλοΐας: Η πώληση του 33,35% της Hellenic Seaways (HSW) από τη μια κρητική εταιρεία (Μινωικές Γραμμές) στην άλλη (ΑΝΕΚ), έναντι 125 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποπληρωθεί σταδιακά έως το 2012.

Πρόκειται για εξέλιξη που ανεβάζει τη συμμετοχή του Γ. Σ. Βαρδινογιάννη (μέσω ΑΝΕΚ και Sea Star) στην HSW κοντά στο 70%.

Επιχειρηματίες του χώρου, μάλιστα, εκτιμούν ότι η συμφωνία ανοίγει έναν νέο κύκλο έντονων διεργασιών στον χώρο της ακτοπλοΐας τους επόμενους μήνες.

«Μπαμπούσκα»

Παρομοίαζαν μάλιστα τη συμφωνία με «μπαμπούσκα» (την περίφημη ρωσική κούκλα που κρύβει κι άλλες μικρότερες στο εσωτερικό της), υπονοώντας ότι ενδέχεται να εμπεριέχει και άλλες επιμέρους συμφωνίες που θα αποκαλυφθούν σταδιακά στο μέλλον. Συμφωνίες, λένε, οι οποίες δεν θα γίνουν με μετρητά αλλά μέσω ανταλλαγής μετοχών (στην περίπτωση που εισαχθεί στο Χ.Α. η Hellenic Seaways). Ετσι, υποστηρίζουν, μπορεί να προκύψουν σημαντικές υπεραξίες για τις εισηγμένες εταιρείες του χώρου, ειδικά αν ανακάμψει το Χρηματιστήριο.

Σε επίπεδο ανταγωνισμού, η συμφωνία δεν φαίνεται να αλλάζει άμεσα τα δεδομένα. Οι τρεις «παίκτες» που ελέγχουν την ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά, δηλαδή η Attica Group του Α. Βγενόπουλου, οι ΑΝΕΚ και Hellenic Seaways του Γ. Σ. Βαρδινογιάννη και οι Μινωικές Γραμμές του Ε. Grimaldi, θα δώσουν τη μάχη σε τρεις γεωγραφικές περιοχές-«φιλέτα»:

* Τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα,

* Την Κρήτη (ιδιαίτερα στο δρομολόγιο Πειραιάς-Ηράκλειο) και

* Την Αδριατική (κυρίως τις γραμμές Πάτρα-Μπάρι και Πάτρα-Ανκόνα).

Εκτιμάται ότι το κάθε σχήμα θα επιλέγει σε ποιες από τις γραμμές θα επικεντρωθεί προκειμένου να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας μέσω ενός πολέμου τιμών.

Αντληση κεφαλαίων

Το ντιλ Μινωικών Γραμμών-ΑΝΕΚ πυροδοτεί σενάρια για είσοδο της Hellenic Seaways στο Χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη σταδιακή εξόφληση του τιμήματος στις Μινωικές Γραμμές έως το τέλος του 2012. Η εισαγωγή της εταιρείας στο Χ.Α. αποτελούσε, άλλωστε, τον διακαή πόθο των αρχικών μετόχων της ήδη από το 1999, όταν η εταιρεία ονομαζόταν Minoan Flying Dolphins. Το σχέδιο εισαγωγής της στο Χ.Α. δεν υλοποιήθηκε ποτέ, εξαιτίας του ναυαγίου του πλοίου «Express Samina», πλοικτήρια του οποίου ήταν η τότε MFD και σημερινή Hellenic Seaways.

Το τίμημα της συμφωνίας τοποθετήθηκε στο μικροσκόπιο αναλυτών και παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς για να απαντηθεί το ερώτημα αν πρόκειται για μια ακριβή συμφωνία ή ένα ντιλ-«ευκαιρία» σε χαμηλή τιμή. Η συμφωνία θα μπορούσε να θεωρηθεί καλό ντιλ για την ΑΝΕΚ, αφού κατάφερε να μειώσει το τίμημα στα 4,8 ευρώ ανά μετοχή. Πριν από δύο χρόνια η Sea Star Capital του Γ. Σ. Βαρδινογιάννη είχε αγοράσει το 34,7% της Hellenic Seaways από τον Π. Λασκαρίδη έναντι 5,75 ευρώ ανά μετοχή.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, ωστόσο, επισημαίνουν το γεγονός ότι, με βάση το τίμημα των 125 εκατ. ευρώ για το 33,35% της Hellenic Seaways, η συνολική αξία της εταιρείας (με χρηματιστηριακούς όρους) εκτοξεύεται στα 375 εκατ. ευρώ.

Ετσι, λένε, η HSW εμφανίζεται με αξία μεγαλύτερη και από τις τρεις ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου της ακτοπλοΐας (Attica, Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ).

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι η HSW εμφανίζεται να έχει υπερδιπλάσια αξία από την εταιρεία που την εξαγόρασε (ΑΝΕΚ), της οποίας η χρηματιστηριακή αξία έφθανε τα 141 εκατ. ευρώ κατά την ημέρα του ντιλ. Εμφανίζεται, όμως, με μεγαλύτερη αξία ακόμα και από τις δύο ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου Attica Group (311 εκατ. ευρώ) και Μινωικές Γραμμές (248 εκατ. ευρώ).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα