Έντυπη Έκδοση

Η Ντόρα κατά του κράτους-μπαταχτσή

Σαφείς αιχμές προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης διατυπώνει η Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ως προς την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Η βουλευτής της Ν.Δ., σε ερώτησή της προς τους Γκίκα Χαρδούβελη και Νίκο Δένδια, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τη σχετική νομοθεσία, η οποία μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι στις εμπορικές συναλλαγές με επιχειρήσεις για αγαθά ή υπηρεσίες, στις οποίες ο οφειλέτης είναι δημόσια αρχή, η προθεσμία πληρωμής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής από τον οφειλέτη του τιμολογίου ή άλλου ισοδύναμου για πληρωμή εγγράφου.

«Η πραγματικότητα δείχνει ότι το θεσμικό αυτό πλαίσιο αποτελεί κενό γράμμα», αναφέρει η κ. Μπακογιάννη επικαλούμενη και τα σχετικά στοιχεία έρευνας που έκαναν οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ ΣΕΤΕ) και η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force), τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, αποδεικνύουν ότι ο νόμος καταστρατηγείται συστηματικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει τις πληρωμές έναντι 155 ημερών, έναντι 55 ημερών που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η βουλευτής της Ν.Δ. ζητεί από τους υπουργούς:

** Εξηγήσεις για το τι προτίθενται να πράξουν για να σταματήσει το ελληνικό Δημόσιο να είναι ο μεγαλύτερος και πλέον ασυνεπής οφειλέτης, αλλά και διευκρινίσεις για το αν το Δημόσιο καταβάλλει νόμιμο τόκο υπερημερίας μετά την υπέρβαση των 30 ημερών όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

** Πληροφορίες για το ύψος των οφειλών, τακτικών και ληξιπρόθεσμων, των δημόσιων φορέων προς ιδιωτικές επιχειρήσεις και για το ύψος των καθυστερήσεων που αφορά στην επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και κυρίως σε εξαγωγικές επιχειρήσεις. Α.Ν.Γ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Νέα Δημοκρατία