Έντυπη Έκδοση

Υπουργός για το εξωτερικό εμπόριο

Ορίστε μία ριζοσπαστική ιδέα για τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Θα μπορούσε, εφόσον η χώρα μας είναι «προσδεδεμένη» πλέον στο άρμα της Ευρώπης και υφίσταται σε μία άκρως κρίσιμη περίοδο τις συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο, να ακολουθήσει το καλό παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών και να αναδείξει τη σημασία και την αξία που έχει για την Ελλάδα το εξωτερικό εμπόριο, ορίζοντας -γιατί όχι- έναν υπουργό ή υφυπουργό υπεύθυνο αποκλειστικά για τον τομέα αυτό.

 Κυρίως όμως θα μπορούσε, ακόμη και εάν αφήσει τα πράγματα ως έχουν, να βάλει «φρένο» στους πειραματισμούς και τις φιλοδοξίες του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη, ο οποίος, εάν παραμείνει και ολοκληρώσει το έργο του, θα έχει επιτύχει η Ελλάδα να μην μπορεί να εξαγάγει ούτε μισή ντομάτα.

Η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών και αφορούσε την περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ, που έβγαλε στο «σφυρί» ενεργά στρατόπεδα εν αγνοία του υπουργείου Αμυνας, δεν είναι τίποτα μπροστά στον παραλογισμό που επικρατεί ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Εξωτερικών και τον επιμερισμό των εργασιών προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και βεβαίως αποτελέσματα, δηλαδή η χώρα μας να καταφέρει να αυξήσει τον όγκο των εξαγωγών της. Το μεν πρώτο έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της χώρας στις διεθνείς εκθέσεις και τα διάφορα «fora» ανά τον κόσμο, ενώ το δεύτερο είναι υπεύθυνο για τις διμερείς και διακρατικές συμφωνίες. Ετσι το ένα υποχρεούται να συμβουλεύει το άλλο, τη στιγμή όμως που το ένα καρπώνεται το μόχθο του άλλου.

Ολη τη δουλειά, εν τω μεταξύ, για να μπορούν οι κυβερνώντες να υπερηφανεύονται για τους αριθμούς και τα εμπορικά ισοζύγια, την έχουν επωμισθεί όλοι αυτοί οι «ανίδεοι και αντιπαραγωγικοί» δημόσιοι υπάλληλοι, όπως τους έχουν κατά καιρούς αποκαλέσει υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα της χώρας μας. Αυτό όμως είναι λεπτομέρεια. Το παν είναι ποιος κάνει τις δηλώσεις και ενημερώνει την κοινή γνώμη για τις εξελίξεις. Σε «πλήρη λειτουργία» θα είναι λοιπόν από την 1η Οκτωβρίου, κατά τα λεγόμενα του κ. Μηταράκη, ο Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας, ο οποίος «ακολουθεί θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, η Εθνική Στρατηγική για τις εξαγωγές, η δημιουργία της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής και ο νέος Επενδυτικός Νόμος. Η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας "Enterprise Greece" αποτελεί μια σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων».

Ωστόσο όταν έρχεται η ώρα να δώσει κάποιος απαντήσεις στα «δύσκολα», όπως τώρα που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δώσει από εδώ και πέρα λύσεις στους Ελληνες παραγωγούς και επιχειρηματίες προκειμένου να αποφύγουν την ολοκληρωτική καταστροφή -καθότι τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας- εξαιτίας των ρωσικών περιορισμών στις εισαγωγές, κανείς δεν επιδεικνύει την ανάλογη προθυμία. Τις επιπτώσεις όμως τις υφίστανται οι τοπικές κοινωνίες, τις οποίες ποσώς τις ενδιαφέρει για το τι κάνει η Ρωσία, το μόνο που ζητούν είναι εναλλακτικές αγορές για την απορρόφηση των προϊόντων τους και ένα σχέδιο για το αύριο. Ενας «υφυπουργός» όμως αρκείται στον τίτλο του - δεν μπορεί να αναλώνεται στην οργάνωση των επόμενων κινήσεων. Για τη δουλειά αυτή «στήνει» φορείς, καταργώντας τους προηγούμενους, και πηγαινοφέρνει υπαλλήλους από το ένα υπουργείο στο άλλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις