Έντυπη Έκδοση

Πορεία με σίγουρα και στέρεα βήματα

Υπάρχουν ακόμη σοβαρές εκκρεμότητες και αστάθμητοι παράγοντες, που μπορεί είτε να συμβάλουν στην επιτυχία του σχεδίου είτε να τινάξουν τα πάντα στον αέρα

Κάποιοι το μόνο που βρήκαν αμήχανα να πουν είναι πως ο πρωθυπουργός πήγε σαν «ικέτης» στη Γερμανία. Κάποιοι άλλοι καταλήφθηκαν από «ιερή οργή», γιατί δεν κτύπησε τη γροθιά στο μαχαίρι. Εκείνο, ωστόσο, που έχει σημασία για τον κόσμο είναι αλλού.

 Σημασία έχει αν πήγε αναζητώντας κάτι καλύτερο για τον τόπο. Σημασία έχει να πετύχει κάτι για την Ελλάδα και τον κόσμο που υποφέρει. Σημασία έχει να κάνει ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί. Να βάζει πάνω απ' όλα τον τόπο, τις αγωνίες και τα ζητούμενα του κόσμου. Οχι να σχολιάζει σαν παρατηρητής. Να μην ωραιολογεί αβάσιμα, αλλά και να μην εύχεται αποτυχία εκεί που η προσπάθεια αφορά την πορεία του τόπου.

Οπως είναι ήδη καλά γνωστό, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο έγινε λίγο πριν από την επιστροφή της τρόικας και την αξιολόγηση της πορείας που καταγράφει το ελληνικό πρόγραμμα. Οπως και λίγο πριν από την έναρξη των διαβουλεύσεων για την τελική ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Και λίγο πριν από την ολοκλήρωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο. Ηταν φυσικό, λοιπόν, να αφορά όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Και ήταν αναγκαίο να γίνει, καθώς η Γερμανία επηρεάζει καταλυτικά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Και από τη στάση της εξαρτώνται πολλά. Κακά τα ψέματα, αλλά οι αυταπάτες δεν ωφελούν κανένα.

Είναι ήδη προφανές και αυταπόδεικτο ότι ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι όλα τα σχετικά ζητήματα. Υπογραμμίζοντας τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, αλλά και την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Αλλά και τη γεωπολιτική σπουδαιότητα που αποκτά η χώρα στον ταραγμένο διεθνή ορίζοντα. Καθώς και την προοπτική που διανοίγεται στον ενεργειακό τομέα, με το σχέδιο αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και τη συμμετοχή της στον ΤΑΡ. Επανέλαβε, βέβαια, και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία και η ελληνική κοινωνία. Με κυρίαρχο και πιο εφιαλτικό, την έκρηξη της ανεργίας. Αλλά και την ασφυξία της υπερφορολόγησης. Ανέπτυξε, ωστόσο, και το σχέδιο πορείας για το αμέσως επόμενο διάστημα. Και διασφάλισε, όπως δήλωσε η ίδια η καγκελάριος, ρητή δέσμευση πως η Γερμανία θα στηρίξει την όλη προσπάθεια.

Ηκυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν ήδη καταρτίσει -και το είπαμε πριν από την επίσκεψη στη Γερμανία- ένα συγκροτημένο σχέδιο επιστροφής στο μέλλον, έναν οδικό χάρτη για την απεμπλοκή από το ΔΝΤ, το τέλος των μνημονίων, τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, αλλά και τη διασφάλιση μιας ανάσας στον κόσμο που δεν αντέχει άλλο. Κατατέθηκε ήδη η τροπολογία για τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και αναμένεται να εξειδικευθούν, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και διευκολύνσεις στους οφειλέτες του Δημοσίου. Και βέβαια προχωρεί η αναγκαία προετοιμασία για την απαλλαγή της χώρας από τον ασφυκτικό κλοιό του ΔΝΤ. Και την περαιτέρω μείωση των βαρών του δημόσιου χρέους, ώστε να είναι και να φαίνεται απολύτως διαχειρίσιμο.

Βέβαιο επίσης είναι ότι, από το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, η Ελλάδα περνά, έπειτα από πολύ καιρό και τεράστιες θυσίες, σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ άρχισε, έστω και υποτυπωδώς, να καταγράφεται και μια σταδιακή μείωση της ανεργίας. Ολα αυτά (το τέλος των μνημονίων και του ΔΝΤ, το τέλος της ύφεσης και των αυξητικών τάσεων της ανεργίας, η έναρξη φορολογικών ελαφρύνσεων και βέβαια η οριστική λύση στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους) σηματοδοτούν την αρχή για αλλαγή σελίδας. Τίποτε βέβαια δεν έχει κριθεί οριστικά, τίποτε δεν είναι εύκολο και τίποτε δεν είναι δεδομένο. Υπάρχουν ακόμη σοβαρές εκκρεμότητες και αστάθμητοι παράγοντες, που μπορεί είτε να συμβάλουν στην επιτυχία του σχεδίου είτε να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Το βέβαιο είναι πως απαιτούνται στέρεα βήματα και όχι γροθιές σε μαχαίρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Αρθρο