Έντυπη Έκδοση

Φιλί ζωής η μείωση του ευρωεπιτοκίου

ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ Η ΘΗΛΙΑ ΤΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

ΒΑΘΙΑ ανάσα από την πτώση του ευρωεπιτοκίου λαμβάνει η πλειονότητα των εισηγμένων στο Χ.Α. επιχειρήσεων καθώς λασκάρει η θηλιά της εξυπηρέτησης υψηλού δανεισμού, σε μια περίοδο υποχώρησης των πωλήσεων και των περιθωρίων κέρδους τους λόγω της κρίσης.

Μετά και τη νέα μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, το επιτόκιο της ΕΚΤ έπεσε στο 1% έναντι 2,5% στις αρχές του έτους. Το γεγονός σε συνδυασμό με τα μέτρα περαιτέρω στήριξης του τραπεζικού συστήματος (αγορές καλυμμένων ομολογιών έως 60 δισ. ευρώ) οδηγούν και σε πτώση του euribor μειώνοντας το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Για κάθε 100 εκατ. ευρώ δάνεια οι επιχειρήσεις εξοικονομούν περί τα 2 εκατ. ευρώ τόκους, όφελος που διαφέρει βέβαια ανάλογα με το περιθώριο κέρδους (spread) με το οποίο δανείζονται από τις τράπεζες. Ως γνωστόν οι τελευταίες προχώρησαν μετά την όξυνση της κρίσης σε μεγάλες αυξήσεις του περιθωρίου κέρδους, ακόμη και για μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Υπό αυτό το βάρος μεγάλοι όμιλοι έχουν παγώσει εδώ και μερικούς μήνες τα σχέδια για επενδύσεις, ενώ κόβουν και τα κόστη παραγωγής προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μείωση των πωλήσεων, που ήταν ιδιαίτερα αισθητή και στο α' τρίμηνο του 2009.

Στη σημερινή συγκυρία η κάθετη πτώση των τιμών των πρώτων υλών τις ευνοεί, καθώς απασχολούν χαμηλότερο κεφάλαιο κίνησης. Μεσοπρόθεσμα η μείωση των τόκων θα βοηθήσει στο σχηματισμό περαιτέρω προβλέψεων για επισφαλείς πελάτες και θα στηρίξει την κερδοφορία, η οποία πάντως για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης αναμένεται απογοητευτική. Τομείς όπως οι μεταλλοβιομηχανίες, το αλουμίνιο, τα βιομηχανικά ορυκτά, τα πλαστικά κ.ά. πέρασαν δύσκολα τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και των υψηλών spread που κλήθηκαν να πληρώσουν για τα δάνειά τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις