Έντυπη Έκδοση

Η τουρκική «Bafra» δεν ενόχλησε τη γεώτρηση

Καμία παρενόχληση δεν προκάλεσε η τουρκική κορβέτα «Bafra» στις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Τρίτης εντός του τεμαχίου 9 της κυπριακής ΑΟΖ από το πλοίο γεωτρήσεων Saipem 10000.

Ως εκ τούτου δεν υπήρξε οποιαδήποτε καθυστέρηση στην προετοιμασία της γεώτρησης, κάτι που έχει καταγραφεί και από τα συνεργεία της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ που εργάζονται στο πλοίο.

Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες βύθισης του τρυπανιού πάνω από κοίτασμα «Ονασαγόρας» και αν όλα προχωρήσουν σήμερα με το πρόγραμμα, θα αρχίσει η γεώτρηση στο βυθό.

Λίγο πριν από το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στην πλατφόρμα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος θα ενημερωθεί για τις διαδικασίες της γεώτρησης αλλά και για τα μέτρα ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας που λαμβάνονται.

Η ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου για την αποστολή της κορβέτας στην περιοχή όπου γίνονται οι γεωτρήσεις εκτιμάται πως έγινε για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης, αφού δεν υπήρξε παρεμπόδιση των ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό πλοίο παραμένει σε απόσταση 7 ναυτικών μιλίων από το Saipem 10000, εντός των διεθνών υδάτων και δεν εισήλθε στη θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμευτεί από την Κύπρο για τις εργασίες της ιταλοκορεάτικης κοινοπραξίας ΕΝΙ-KoGas.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, δήλωσε στο κρατικό κανάλι ΡΙΚ ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση από την τουρκική κορβέτα, παρά μόνο έγινε «εκ του μακρόθεν παρακολούθηση». Επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για το ενδεχόμενο τουρκικών προκλήσεων κατά την έναρξη της γεώτρησης. Ανέφερε μάλιστα ότι ο Τζον Κέρι είχε διαβεβαιώσει πως δεν επρόκειτο να σημειωθούν παρενοχλήσεις εντός της ΑΟΖ.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες και ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Διαβεβαίωσε πως οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται από κυπριακής πλευράς και ότι θα διασφαλιστεί πως οι εργασίες στην πλατφόρμα θα συνεχιστούν κανονικά. Πρόσθεσε ότι ενημερώνονται σχετικά σύμμαχοι και φίλες χώρες και χαρακτήρισε «αναμενόμενες εν πολλοίς» τις τουρκικές κινήσεις.

Αίγυπτος - Ιορδανία

Σε πορεία διεύρυνσης βρίσκονται οι σχέσεις της Κύπρου με Αίγυπτο και Ιορδανία, γεγονός που επιβεβαιώνεται μέσα από τη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στη Νέα Υόρκη, και την επίσκεψη κυπριακής κοινοβουλευτικής αποστολής, υπό τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στην Ιορδανία.

Στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη - Σίσι αναφέρεται μεταξύ άλλων πως και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και θα έπρεπε να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής.

«Η Ιορδανία θα είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες της Κύπρου για το φυσικό αέριο», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γ. Ομήρου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Mohammad Al Momani. Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, «συζητήθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων, εκτεταμένα και αναλυτικά, η προοπτική συνεισφοράς της Κύπρου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ιορδανίας. Δηλαδή», όπως εξήγησε, «στην προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιορδανία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Τουρκία
Γεωτρήσεις