Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΕΝΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Πυρηνικά όπλα θέλει ο Βαλέσα

Μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟϊκή άσκηση με τη συμμετοχή 12.500 στρατιωτών από 7 χώρες του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ξεκίνησε στην Πολωνία στη σκιά της ουκρανικής κρίσης και των ρωσικών απειλών, με τον πρώην πρόεδρο της χώρας Λεχ Βαλέσα να δηλώνει την επιθυμία η χώρα του να «δανειστεί» ατομικά όπλα για να απαντήσει στην απειλή που αντιπροσωπεύει η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ασκήσεις στην Ουκρανία, γυμνάσια στην Πολωνία... Πολλή κίνηση έχουν οι πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες τελευταία... Ασκήσεις στην Ουκρανία, γυμνάσια στην Πολωνία... Πολλή κίνηση έχουν οι πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες τελευταία... «Η Πολωνία πρέπει να φανεί σταθερή έναντι της Ρωσίας. Αφού ο Πούτιν προσπαθεί να μας φοβίσει με το πυρηνικό όπλο του, τότε γιατί να μην έχουμε κι εμείς ένα τέτοιο οπλοστάσιο;» δήλωσε ο ιστορικός ηγέτης του συνδικάτου «Αλληλεγγύη» στην εφημερίδα «Ρζετσποπόλιτα».

Η Πολωνία «θα έπρεπε να πει κατηγορηματικά: Κύριε Πούτιν, δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε ούτε βήμα. Αν το επιχειρήσετε, θα χαθείτε και θα χαθούμε κι εμείς», προσθέτει ο Λεχ Βαλέσα.

Εκτός από τους Πολωνούς, στα γυμνάσια θα συμμετάσχουν στρατιώτες από την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι θα εκπαιδευθούν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου στη βόρεια Πολωνία. Εχει ως κύριο στόχο τις προετοιμασίες για την υποδοχή, σε περίπτωση ανάγκης, των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα μια χώρα να δανειστεί ή να μισθώσει κάποιος πυρηνικά όπλα. Εντούτοις ορισμένες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Τουρκία, φιλοξενούν στο έδαφός τους πυρηνικά όπλα τα οποία «μοιράζονται» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Μείωση»

Πάντως, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Συμμαχίας, αντισυνταγματάρχης Τζέι Τζάνζεν, δήλωσε στο Reuters ότι παρατηρείται σημαντική μείωση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται εντός της Ουκρανίας, λέγοντας ότι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν σταθμευμένοι κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, από τη ρωσική πλευρά.

Παρ' όλα αυτά, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 3.543 ανθρώπους, αριθμός αυξημένος κατά 950 θύματα από τον προηγούμενο απολογισμό, σύμφωνα με τον Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στα θύματα του πολέμου συμπεριλαμβάνονται και οι 298 επιβάτες του αεροσκάφους της Malaysia Airlines το οποίο εκτελούσε την πτήση από το Αμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ και κατερρίφθη τη 17η Ιουλίου στην ανατολική Ουκρανία.

«Εχθρική κίνηση»

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε απογοητευμένο από τις νέες κυρώσεις που επέβαλε στη Μόσχα η Ιαπωνία αποκαλώντας τες «εχθρική κίνηση».

Το Τόκιο είχε ανακοινώσει την Τετάρτη νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση, συνδέοντας μάλιστα το γεγονός με την πρόσφατη διαμαρτυρία του στη Μόσχα για την επίσκεψη συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν σε διαμφισβητούμενο νησί βορείως των ακτών της Ιαπωνίας.

(Πηγές: ΑΠΕ-Reuters-AFP)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
ΝΑΤΟ
Πολεμικές επιχειρήσεις
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Πολωνία
Ουκρανία
Πυρηνικά