Έντυπη Έκδοση

Σε τροχιά στον Αρη, ινδικό διαστημόπλοιο

ΗΙνδία «φλερτάρει» φανερά με τον πλανήτη Αρη. Το δικό της διαστημικό σκάφος κατάφερε χθες να μπει σε τροχιά μετατρέποντάς την στην τέταρτη δύναμη που επιχειρεί να «κατακτήσει» τον Κόκκινο Πλανήτη. Και το σημαντικότερο; Με μια διαστημική πτήση low cost, που στοίχισε λιγότερο από την παραγωγή της ταινίας «Gravity».

Εθνική περηφάνια για τους Ινδούς από το διαστημικό επίτευγμα Εθνική περηφάνια για τους Ινδούς από το διαστημικό επίτευγμα «Η Ινδία κατάφερε να φτάσει στον Αρη. Συγχαρητήρια σε όλους σας, σε ολόκληρη τη χώρα. Η ιστορία γράφτηκε σήμερα», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόδι. «Εχουμε τολμήσει να φτάσουμε στο άγνωστο και έχουμε επιτύχει το σχεδόν αδύνατο», συμπλήρωσε την ώρα που παρακολουθούσε την τροχιά που διέγραφε το διαστημικό σκάφος μαζί με τους επιστήμονες στην αίθουσα ελέγχου στο διαστημικό κέντρο Μπανγκαλόρ στη Νότια Ινδία.

Με την επιτυχία αυτή της Ινδικής Υπηρεσίας Διαστήματος, η Ινδία γίνεται πλέον η τέταρτη δύναμη, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη, που διεκδικεί την «κατάκτηση» του Κόκκινου Πλανήτη.

Η επιτυχής διαστημική αποστολή αναμένεται να επισπεύσει την ανανέωση του πεπαλαιωμένου -εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες- διαστημικού προγράμματος της Ινδίας -όπως εξήγγειλε ευθύς εξαρχής με τον εκλογή του ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόδι, αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας η επέκτασή του με καλύτερες υποδομές και ανώτερη τεχνολογία.

Ο βασικός στόχος της συγκεκριμένης αποστολής είναι να αποδείξει τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ινδίας και παράλληλα να μελετήσει την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια του πλανήτη. Για το σκοπό αυτό, το διαστημικό σκάφος φέρει πάνω του πέντε συστήματα, που θα καταγράφουν λεπτομέρειες από τη «ζωή» στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το ινδικό διαστημικό σκάφος (Mangalyaan) σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μέσα σε 15 μήνες από την Ινδική Υπηρεσία Διαστήματος (ISRO) και εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο του 2013 από τη βάση Σριχαρικότα. Η αποστολή κόστισε 74 εκατομμύρια δολάρια. Η παραγωγή της ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Gravity» φημολογείται ότι έφτασε τα 100!

(ΠΗΓΕΣ: EUROPA PRESS, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα
Ματιές στον κόσμο
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ινδία