Έντυπη Έκδοση

Μπαν Κι Μουν: Ζούμε μία από τις χειρότερες χρονιές

Για μία από τις χειρότερες χρονιές που διανύει η ανθρωπότητα, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται επίθεση και καταπατώνται σε ολόκληρο τον κόσμο, έκανε λόγο χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατά τη χειμαρρώδη εναρκτήρια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υποστήριξε ο γ.γ., λέγοντας ότι ο ΟΗΕ καλείται να αντιμετωπίσει έναν αριθμό-ρεκόρ ανθρωπιστικών κρίσεων.

Απαριθμώντας τις συγκρούσεις που μαίνονται αυτή τη στιγμή στο κόσμο, από τη Γάζα στη Συρία και το Ιράκ, την Ουκρανία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο Μπαν Κι Μουν τόνισε πως είναι «μία τρομακτική χρονιά για τις βασικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Από τα βαρέλια με εκρηκτικά, που χρησιμοποιούνται στη Συρία, έως τους αποκεφαλισμούς των ομήρων στο Ιράκ και τις επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, προσφύγων του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών έως τις προσπάθειες να πεθάνουν άμαχοι πληθυσμοί από την πείνα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου υφίστανται επιθέσεις» υπογράμμισε.

«Αυτές οι αναταραχές θέτουν σε δοκιμασία το πολυμερές σύστημα. Εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και να επιτύχουμε σύντομα μια πολιτική συναίνεση» προειδοποίησε ο Μπαν Κι Μουν, ενώπιον των εκπροσώπων 193 χωρών-μελών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

«Ο ορίζοντας έχει συννεφιάσει, τα φαντάσματα του Ψυχρού Πολέμου έχουν επιστρέψει να μας στοιχειώνουν και οι πολλές ελπίδες που ξεπήδησαν από την Αραβική Ανοιξη έχουν πνιγεί στη βία» υποστήριξε. Αναφερόμενος στον Εμπολα, «μια κρίση χωρίς προηγούμενο», όπως είπε, τόνισε ότι «πρέπει να πολλαπλασιάσουμε κατά 20 φορές τη βοήθεια» στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο (κυρίως τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε).

Οσο για την απειλή των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «απαιτείται μια απάντηση από τη διεθνή κοινότητα που θα έχει πολλαπλές μορφές και αποφασιστική δράση για να μπει ένα τέλος στις φρικαλεότητες» που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος και οι βραχίονές του.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ- AFP- REUTERS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
ΟΗΕ