Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΠΟΔΙΚΟΣ, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αναστολή ο Σαρκοζί

Ενα από τα εμπόδια που έχει ο Νικολά Σαρκοζί στο δρόμο της επιστροφής του στη γαλλική πολιτική σκηνή αποφάσισε να άρει, μερικώς, η γαλλική Δικαιοσύνη, αναστέλλοντας για μικρό διάστημα την εναντίον του έρευνα για διαφθορά.

Αφού δεν «τυλίχθηκε σε μια κόλλα χαρτί», τυλίγεται σε αφίσες. «Πρόεδρέ μου!» Αφού δεν «τυλίχθηκε σε μια κόλλα χαρτί», τυλίγεται σε αφίσες. «Πρόεδρέ μου!» Την ίδια ώρα, οι Γάλλοι εργοδότες ζητούν μια θεραπεία-σοκ για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας.

Η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου δεν απαλλάσσει τον Σαρκοζί από τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί -για ενεργητική διαφθορά- ως υπόπτου για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και παραβίαση του απορρήτου δικαστικής έρευνας. Ο Σαρκοζί κατηγορείται ότι επιχείρησε να μάθει από ένα δικαστή πληροφορίες για μία δικαστική υπόθεση που τον αφορούσε. Η αναστολή της έρευνας δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας. Βασίστηκε στον ισχυρισμό του Σαρκοζί ότι η απαγγελία των εναντίον του κατηγοριών στηρίχθηκε σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που έγιναν παράνομα.

Οσο το δικαστήριο θα ερευνά την αίτηση ακυρότητας που υπέβαλε ο Σαρκοζί για τις παρακολουθήσεις, για τόσο διάστημα παγώνουν οι εναντίον του έρευνες από τους δικαστές. Το διάστημα αυτό όμως μπορεί να είναι διάρκειας πολλών μηνών. Σε όλο αυτό διάστημα ο Σαρκοζί παραμένει υπόδικος.

Την Κυριακή, όταν ανακοίνωσε την επιστροφή του στην πολιτική, δικαιολόγησε όσο μπορούσε τη θέση του στις δικαστικές υποθέσεις που τρέχουν εναντίον του. Απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για την υπόθεση αυτή διαφθοράς.

Καθώς η Γαλλία ταλανίζεται στα όρια της ύφεσης, οι εργοδότες βρήκαν την ευκαιρία να προτείνουν σειρά αντεργατικών μέτρων, τα οποία περιέγραψαν ως «θεραπεία-σοκ» για την ασθενούσα οικονομία. Πρότειναν να καταργηθεί το 35ωρο, να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης και να μειωθεί ο κατώτατος μισθός. Η κύρια εργοδοτική οργάνωση Medef ανακοίνωσε πως μόνον έτσι μπορεί η Γαλλία να ελπίζει ότι θα μειωθεί η χρόνια υψηλή ανεργία και ότι θα τονωθεί η ανάπτυξη. Η Medef ανακοίνωσε πως -αν εφαρμοσθούν- οι προτάσεις της θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια. Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία έχει κολλήσει πάνω από το 10%. Τον Ιούλιο καταγράφηκαν σχεδόν 3,5 εκατ. άνθρωποι που ζητούσαν δουλειά.

Τα συνδικάτα αντέδρασαν οργισμένα όταν κάποιες από τις προτάσεις αυτές είχαν διαρρεύσει στα γαλλικά ΜΜΕ, στις αρχές του μήνα. Τότε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε καλέσει όλα τα κόμματα να αποφεύγουν τις «προκλήσεις». Η κυβέρνηση Ολάντ ετοιμάζει νόμο που χαλαρώνει τους κανόνες που περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε ρυθμισμένους επαγγελματικούς τομείς και δεν αποκλείει να χαλαρώσει τα όρια στην εκπροσώπηση των εργαζομένων που οι εργοδότες υποστηρίζουν πως αποτελούν τροχοπέδη στις προσλήψεις.

(Πηγές: Γαλλικό, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία