Έντυπη Έκδοση

«Η δημοκρατία δεν έρχεται με βομβαρδισμούς...»

Αντίθετοι με τις επεμβάσεις της Δύσης οι Σύροι αριστεροί

Η διεθνής κοινότητα επέτρεψε να εξελιχθεί η κατάσταση έτσι ώστε να οδηγηθούν στο βομβαρδισμό λέει στην «Ε» ο Σύρος Δημήτρης Σαμίρ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας από το 1985, εκπροσωπεί τον συριακό Συνασπισμό της Αριστεράς και υποστηρίζει ότι οι πρόγονοί του κατάγονται από την Κρήτη.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «ανεξέλεγκτη» την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Συρία, τονίζοντας ότι «αυτό εξυπηρετεί τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς. Εμείς οι Σύροι αριστεροί πολίτες είμαστε αντίθετοι με τις επεμβάσεις των Αμερικανών και της Δύσης, οι οποίες ασφαλώς, πουθενά δεν έφεραν τη δημοκρατία και τον πολιτισμό, αντιθέτως πλήττουν το λαό...»

Σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, οι εξελίξεις στη Συρία είναι απρόβλεπτες, «αφού οι βομβαρδισμοί είναι πιθανόν να ενδυναμώσουν το καθεστώς στο εσωτερικό». Προσθέτει ότι «είμαστε εναντίον των φανατικών εξτρεμιστών. Σήμερα παλεύουμε σε δύο μέτωπα. Εναντίον του καθεστώτος και εναντίον των ισλαμιστών» και τονίζει ότι ζουν με το φόβο των άγνωστων μέχρι στιγμής εξελίξεων που θα φέρει ο βομβαρδισμός «γιατί πάντοτε στους βομβαρδισμούς τα θύματα είναι αθώοι πολίτες».

Οι γονείς και συγγενείς του Σαμίρ ζουν στη Δαμασκό και τα παράλια της Συρίας: «Λένε ότι θέλουν να φύγουν, αλλά δεν μπορούν. Εκτός από την έλλειψη ασφάλειας -διότι μπορεί να χάσεις τη ζωή σου ακόμα και μέσα στο σπίτι σου-, στερούνται ακόμα και τα βασικά αγαθά. Ζουν πλέον χωρίς νερό και ρεύμα».

Ο Σαμίρ ελπίζει σε παρέμβαση και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, «η οποία μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις μας» και αναφέρεται στην αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας. Μιλάει και για τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την Ελλάδα και «οι περισσότεροι κατέληξαν στις φυλακές ή έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου, χωρίς να το γνωρίζει κανείς».

Σε ό,τι αφορά τους ισλαμιστές που επιστρέφουν στη Συρία να πολεμήσουν, ο ίδιος μας διαβεβαιώνει ότι γνωρίζει πως «δεν είναι περισσότεροι από δύο άτομα. Αντιθέτως, στη Συρία επιστρέφουν διαρκώς αρκετά άτομα που ζούσαν στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και από τα αραβικά κράτη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεμικές επιχειρήσεις
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Συρία