Έντυπη Έκδοση

Τη «γλώσσα της ισχύος» διάλεξε ο Ομπάμα κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ

Τη συνδρομή της παγκόσμιας κοινότητας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ένας συνασπισμός που «θα καταστρέψει το δίκτυο του θανάτου».

Η ομιλία Ομπάμα πραγματοποιήθηκε εν μέσω πολλών διεθνών κρίσεων, όπως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον του ΙΚ σε Συρία και Ιράκ, οι παρατεταμένες εντάσεις στην Ουκρανία καθώς και η εξάπλωση του φονικού ιού Εμπολα στη δυτική Αφρική. Σε έναν ασυνήθιστα σκληρό τόνο, ο Μπαράκ Ομπάμα, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στους φανατικούς μουσουλμάνους: «Η μόνη γλώσσα που γνωρίζουν δολοφόνοι σαν αυτούς είναι η γλώσσα της ισχύος» είπε και προειδοποίησε όσους έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τους τζιχαντιστές «να φύγουν από το πεδίο της μάχης όσο ακόμα μπορούν».

Χθες, ο Ομπάμα προήδρευσε ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο υιοθετήθηκε απόφαση με την οποία θα διατυπώνεται έκκληση προς όλα τα κράτη να αναλάβουν δράση εναντίον όσων εντάσσονται σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως το ΙΚ. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, τόνισε στην ομιλία του ο Ομπάμα, αποκαλώντας το έργο αυτό «καθήκον μιας γενιάς» στη Μέση Ανατολή, που θα απαιτήσει να σπάσει ο φαύλος κύκλος των θρησκευτικού χαρακτήρα συγκρούσεων και να δοθούν ευκαιρίες στη νεολαία.

Για την Ουκρανία

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ο Ομπάμα καταδίκασε την «επιθετικότητα» της Ρωσίας, κάλεσε τη Μόσχα να επιλέξει το δρόμο της «ειρήνης και της διπλωματίας» και υποσχέθηκε ότι, εάν το πράξει, η κυβέρνησή του «θα άρει τις κυρώσεις» τις οποίες έχει επιβάλει έως σήμερα. Κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έστειλε όπλα στους φιλορώσους αυτονομιστές, ότι απαγόρευσε την πρόσβαση ερευνητών στον τόπο της συντριβής της πτήσης ΜΗ17 και ότι μετακίνησε τα στρατεύματά της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Αυτό είναι το όραμα ενός κόσμου όπου η ισχύς ορίζει το σωστό, ενός κόσμου όπου τα σύνορα ενός κράτους μπορούν να χαραχτούν ξανά από ένα άλλο και όπου δεν επιτρέπεται σε πολιτισμένους ανθρώπους να ανασύρουν τα λείψανα των αγαπημένων τους εξαιτίας της αλήθειας που μπορεί να αποκαλυφθεί» είπε.

Για τον Εμπολα

Επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε περισσότερες χώρες να κάνουν σθεναρές και στέρεες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Εμπολα. Απευθυνόμενος στην ηγεσία του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τεχεράνη να μην «χάσει την ευκαιρία» να επιτύχει μια συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Χωρίς να αναφέρει την Κίνα, κάλεσε όλα τα κράτη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού να «τηρούν τους κανόνες» και να επιδιώκουν τη διευθέτηση διενέξεων περί εδαφικής κυριαρχίας με ειρηνικά μέσα.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις «φυλετικές εντάσεις» που ταλανίζουν τις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας τις ταραχές στο Φέργκιουσον του Μισούρι και ζητώντας να υπάρξει «σεβασμός στον Αλλο». Στο Φέργκιουσον ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο νέες ταραχές, με 2 τραυματίες αστυνομικούς και 5 συλλήψεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
Ομιλίες/Διαλέξεις
ΗΠΑ
Για το ίδιο θέμα
Συρία: Βομβάρδισαν πετρελαιοπηγές των τζιχαντιστών