Έντυπη Έκδοση

ΔΩΡΕΑ 1,4 ΕΚΑΤ. ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΙΒΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ELDORADO GOLD, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

«Χρυσό» δώρο, πριν από την παραχώρηση του δάσους

Ασχετα μεταξύ τους τα δύο θέματα, απαντούν κύκλοι του αγιορείτικου μοναστηριού

Μπορεί το ύψος του αντιτίμου για τη μακροχρόνια μίσθωση των 925 στρ. δάσους στις Σκουριές της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Ορους στην «Ελληνικός Χρυσός» να μην έχει συμφωνηθεί ακόμη, αλλά ήδη οι μοναχοί δέχτηκαν μια ουδόλως ευκαταφρόνητη δωρεά.

Οκτώ μονές φαίνεται να αντιδρούν στην πώληση των 925 στρεμμ. δάσους στις Σκουριές, κάτι που διαψεύδει η Μονή Ιβήρων Οκτώ μονές φαίνεται να αντιδρούν στην πώληση των 925 στρεμμ. δάσους στις Σκουριές, κάτι που διαψεύδει η Μονή Ιβήρων Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, η «Ελληνικός Χρυσός» έκανε προσφάτως δωρεά στην Ι.Μ. Ιβήρων ύψους 1.400.000 ευρώ. «Είναι άσχετα μεταξύ τους τα δύο θέματα», επισημαίνουν κύκλοι προσκείμενοι στο αγιορείτικο μοναστήρι.

Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων αφήνει υπόνοιες ότι η εν λόγω δωρεά είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις διαπραγματεύσεις για τη μακροχρόνια μίσθωση της έκτασης. «Η δωρεά δεν απορρέει βέβαια από τα ευλαβή αισθήματα των "επενδυτών" ούτε έγινε για να αναπέμπονται δεήσεις από τους μοναχούς υπέρ του προέδρου της Eldorado Gold και του συνεταίρου του, του προέδρου της ΑΚΤΩΡ», αναφέρει σε χθεσινή του ανάρτηση το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. Και επικαλείται έγκυρες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πριν από περίπου δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν οι τυπικές διαδικασίες στην αρμόδια ΔΟΥ για τη δωρεά του ποσού των 1.400.000 ευρώ από την «Ελληνικός Χρυσός» στην Ι.Μ. Ιβήρων.

Δεν συμφωνούν

Χαρακτηρίζει δε τη μακροχρόνια μίσθωση της έκτασης μία πλάγια οδό που χρησιμοποίησαν οι μοναχοί της Ι.Μ. Ιβήρων για να αποφύγουν την αναγκαία συναίνεση της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ορους για να πουληθεί η έκταση. Αλλά και πάλι, θα πρέπει να ακολουθήσει δημοπράτηση. «Και αυτό όμως είναι πρόβλημα, γιατί πολλές μεγάλες Μονές -οκτώ κατά τις πληροφορίες μας- δεν συμφωνούν με την υλοποίηση της "επένδυσης χρυσού" της Hellas Gold στο προαύλιο του "περιβολιού της Παναγίας" και θα αρνηθούν την πώληση του δάσους για τη μετατροπή του σε "λίμνη" τοξικών αποβλήτων», αναφέρει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η άποψη της Ι.Μ. Ιβήρων είναι ότι τα δύο θέματα είναι διαφορετικά μεταξύ τους και δεν μπορούν να συνδεθούν. Επαληθεύεται η πραγματοποίηση της δωρεάς, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των δωρεών που γίνονται από τους πιστούς στα μοναστήρια του Αγίου Ορους. Τονίζεται επίσης ότι η Ι.Μ. Ιβήρων δεν είχε κανένα λόγο να δωροδοκηθεί, γιατί το συγκεκριμένο ποσόν θα μπορούσε κάλλιστα να αναγράφεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο της έκτασης, χωρίς κανείς να έχει το δικαίωμα να έχει λόγο στο τελικό ποσόν στο οποίο θα έχουν συμφωνήσει τα δύο μέρη, «Ελληνικός Χρυσός» και Ι.Μ. Ιβήρων. Και υπογραμμίζεται άλλη μια φορά ότι οι μοναχοί προχώρησαν στη συμφωνία για μίσθωση της έκτασης, καθώς τελικά κατάλαβαν ότι θα τους της έπαιρναν με αναγκαστική απαλλοτρίωση και με πολύ χαμηλότερο αντίτιμο.

Επισημαίνεται επίσης ότι βάσει της νομοθεσίας (1981) που ρυθμίζει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι πωλήσεις των ακινήτων των μονών, τα οποία βρίσκονται εκτός των ορίων του Αγίου Ορους, δεν απαιτείται απόφαση της Ιεράς Επιστασίας για πώληση κάποιου ακινήτου που ανήκει σε συγκεκριμένη μονή. Διαψεύδεται ότι υπάρχουν 8 μονές που διαφωνούν στην πώληση της συγκεκριμένης έκτασης και αντίθετα τονίζεται ότι δεν έχει εκφραστεί καμία αντίρρηση από κάποια μονή του Αγίου Ορους.

Οριστική συμφωνία πάντως για το ύψος του μισθώματος της 925 στρ. δασικής έκτασης της Ι.Μ. Ιβήρων στην «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει επέλθει ακόμη. Πρέπει να προηγηθεί η έκδοση κάποιων αδειών που πρέπει να πάρει η «Ελληνικός Χρυσός» για σειρά δραστηριοτήτων της. Επίσης, παραμένει ανοιχτό το σημαντικό για τους μοναχούς θέμα της ξύλευσης της δασικής έκτασης, η οποία παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς περιλαμβάνει χαράδρα μεγάλου βάθους με κλίση εδάφους 15%. Αυτό σημαίνει υψηλό κόστος ξύλευσης και τα θέματα που εγείρονται για την Ι.Μ. Ιβήρων είναι ποιος θα αναλάβει την ξύλευση, ποιος θα επωμισθεί το κόστος και ποιος θα πάρει και θα εκμεταλλευτεί την ξυλεία.

Οσον αφορά τα τέλματα που θα καταλήγουν στη λεκάνη που θα γίνει με την ανέγερση φράγματος στο ρέμα Λοτσάνικο, και στην οποία λεκάνη θα περιλαμβάνεται και η έκταση των 925 στρ. της Ι.Μ. Ιβήρων, οι μοναχοί φέρονται πεπεισμένοι από τις διαβεβαιώσεις της «Ελληνικός Χρυσός» ότι θα πρόκειται για υλικά εντελώς ακίνδυνα για το περιβάλλον.

Η είδηση για τη μίσθωση της δασικής έκτασης της Ι.Μ. Ιβήρων στην «Ελληνικός Χρυσός» έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την πλευρά των εργαζομένων στα μεταλλεία. Οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με επιστολή τους προς τον καθηγούμενο της Μονής, αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ, την οποία υπογράφουν τα σωματεία εργατοτεχνικών και υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα», εργαζομένων στις υπόγειες στοές όλων των ειδικοτήτων και εργαζομένων παραγωγής.

Επιστολή

Στην επιστολή τους ζητούν από τον αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ να συγχωρέσει τους αντιδρώντες στην εξόρυξη «για την απρεπή τους στάση και συμπεριφορά και να μην τους λάβετε σοβαρά υπόψη, καθώς δυστυχώς για όλους μας τελούν υπό καθεστώς παραπλάνησης και φανατισμού, το οποίο εκπορεύεται από πολιτικά και άλλα οικονομικά κέντρα συμφερόντων, ξένων και εν δυνάμει εχθρικών προς τον τόπο και την πατρίδα μας».

Εκφράζουν επίσης «...την απέραντη ευγνωμοσύνη μας για τη διάθεση που δείχνετε να προβείτε στην παραχώρηση της δασικής έκτασης, ιδιοκτησίας της Μονής Ιβήρων, που βρίσκεται στην περιοχή Λοτσάνικο», ενώ παράλληλα επισημαίνουν πως «...η πατρίδα μας από "φτωχός συγγενής", λόγω της αναπόδραστης ανάγκης εισαγωγής μετάλλων, μετατρέπεται σε μια χώρα δυναμικής παραγωγής πολύτιμων μετάλλων όπως ο χαλκός, ο χρυσός, ο άργυρος, ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος, που θα ενισχύσει σημαντικά και τα έσοδα της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ορυχεία
Επενδύσεις
Περιβάλλον & οικολογία
Ελληνικός Χρυσός
Φιλανθρωπίες/Δωρεές
Δασαρχεία/Δάση/Αναδασώσεις
Κατασκευαστικές Εταιρείες
Διαγωνισμοί /Συμβάσεις έργων
Μονές/Μοναστήρια