Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΡΟΥ, ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Μέτωπο 240 ευρωπαϊκών οργανώσεων

Η Κομισιόν κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα για τις οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σέρνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 240 ευρωπαϊκές οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών κατά της υπογραφής των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών CETA και ΤΤΙΡ που ανοίγουν το δρόμο στην εμπορευματοποίηση αγαθών και υπηρεσιών, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, η υγεία και η παιδεία, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο Τορόντο του Καναδά, 50 ακτιβιστές, εκπρόσωποι κινημάτων και οργανώσεων απ' όλο των κόσμο, συμμετείχαν στη «Συνάντηση για Παγκόσμια Δικαιοσύνη για το Νερό» με σκοπό να εξετάσουν δράσεις και νομικά όπλα για να εμποδίσουν την εμπορευματοποίηση του νερού και την υπογραφή της CETA.

Στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι 15 κινημάτων απ' όλη τη χώρα συναντήθηκαν για πρώτη φορά για να σχηματίσουν το ελληνικό Δίκτυο Κινημάτων για το Νερό.

Η διατλαντική εμπορική συμφωνία CETA, μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, είναι προγραμματισμένο να υπογραφεί σήμερα αν και, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις, κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας και της Αυστρίας, φέρονται να εκφράζουν αντιρρήσεις στην ευκολία με την οποία εταιρείες θα μπορούν πλέον να σέρνουν κυβερνήσεις στα δικαστήρια μέσω των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών.

Πριν από μερικές μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε ότι δεν αναγνωρίζει την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία οργανώσεων και πρωτοβουλιών ενάντια στην ΤΤΙΡ και τη CETA. Μια συμμαχία που αποτελείται από πάνω από 240 ευρωπαϊκές οργανώσεις, παρά το ότι μόνο στη Γερμανία συγκεντρώθηκαν ήδη πάνω από 600.000 υπογραφές και στην Αυστρία πάνω από 100.000. Οι διοργανωτές της καμπάνιας ανακοίνωσαν ότι η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών θα υλοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, ακόμη και χωρίς την αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κεκλεισμένων των θυρών

«Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα παλέψουμε για το ότι η κάθε διεθνής εμπορική συμφωνία που θα διαπραγματεύεται στο μέλλον δεν θα γίνεται πλέον κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης. Δεν μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η κοινωνία, έπειτα από μυστικές διαπραγματεύσεις, στις οποίες εμείς οι πολίτες δεν έχουμε καμία επιρροή, να έρχονται προ τετελεσμένου γεγονότος», δηλώνει ο Μίκαελ Ελφερ, μέλος της επιτροπής της πρωτοβουλίας πολιτών κατά της υπογραφής της CETA και της ΤΤΙΡ. «Η δημοκρατία προκύπτει από την κοινωνική παρέμβαση και τη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία και δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας δοθεί από τις Βρυξέλλες. Η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών ξεκινάει να αυτο-οργανώνεται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αγνοήσει τη διαμαρτυρία, κάτι που δεν θα πετύχει», δηλώνει ο Καρλ Μπάερ, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της πρωτοβουλίας.

Προσθέτει ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε πως θα προσπαθήσει για μεγαλύτερη διαφάνεια και τη δημοκρατική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο. «Εναπόκειται τώρα στον κ. Γιουνκέρ τα λόγια του να γίνουν και πράξεις, και να αναθεωρήσει τη λανθασμένη απόφαση της απερχόμενης Επιτροπής. Αντί να λειτουργούν κρυφά πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων για να αποφύγουν έτσι τη δημοκρατική διαδικασία, θα πρέπει να αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι πολίτες στην Ευρώπη δεν θέλουν και δεν χρειάζονται τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με προστασία των επενδυτών και μια πιθανή υποβάθμιση των προτύπων», καταλήγει.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο Τορόντο του Καναδά, εκπρόσωποι 50 ακτιβιστικών οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο συζήτησαν επί 5 μέρες με αποκλειστικό θέμα το «Justice for Water» (Δικαιοσύνη για το νερό). Τη συνάντηση διοργάνωσε η ΜΚΟ «The Counsil of Cabadians», η οποία αρνείται χρήματα από την κυβέρνηση ή από επιχειρήσεις, βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις δωρεές των άνω των 100.000 μελών της και δραστηριοποιείται στα θέματα του καθαρού νερού για όλους, του δίκαιου εμπορίου, της πράσινης ενέργειας, της φροντίδας για τη δημόσια υγεία και της ενεργούς δημοκρατίας.

Στη συνάντηση υπήρξε και ελληνική εκπροσώπηση με συμμετοχή του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ) και μέλους του συντονιστικού «SOSτε το Νερό», Γιώργου Αρχοντόπουλου. Οπως λέει στην «Ε», μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για ενέργειες και στρατηγικές που θα ακολουθηθούν τα επόμενα 3-5 χρόνια, ήταν και η αντιμετώπιση της πολιτικής των επιχειρήσεων στις συμφωνίες ΤΤΙΡ, CETA, το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό και στην αποχέτευση, η δημιουργία μετώπου κατά των πολυεθνικών σε επίπεδο ΟΗΕ, η προώθηση τοπικών μοντέλων διαχείρισης, η δημιουργία δεσμών σωματείων εταιρειών ύδρευσης με τοπικές κοινωνίες και οργανώσεις, η προώθηση των συνεργασιών Δημοσίου - τοπικών κοινωνιών κ.ά.

Οι εκπρόσωποι των κινημάτων πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας εξορύξεων «Oceana», η οποία μηνύει το Ελ Σαλβαδόρ και απαιτεί από τη χώρα αποζημίωση 300 εκατ. δολαρίων γιατί της απαγόρεψε την εξόρυξη χρυσού, τη στιγμή που το 60% του γλυκού νερού στο Ελ Σαλβαδόρ είναι μολυσμένο κυρίως λόγω των εξορύξεων.

Η συνάντηση της Θεσσαλονίκης

Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε στη Θεσσαλονίκη η 1η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλογικοτήτων για τη Διαχείριση του Νερού. Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το θέμα των διατλαντικών συμφωνιών CETA και ΤΤΙΡ. Οι εκπρόσωποι 15 τουλάχιστον συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα συμφώνησαν ότι το νερό είναι κοινό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο οποιασδήποτε μορφής κερδοσκοπίας. Επίσης ότι το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα έμβια όντα και τα οικοσυστήματα και δεν είναι αποθήκη ενέργειας για «πράσινη» και ιδίως χρηματιστηριακή εκμετάλλευση.

Αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για την προώθηση της δικτύωσης και αλληλοϋποστήριξης των κινημάτων του νερού στην Ελλάδα, να διευκολύνουν την ανάληψη κοινών δράσεων και την αλληλέγγυα στήριξη των κατά τόπους αγώνων, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την οριζόντια επικοινωνία και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσης μεταξύ των συλλογικοτήτων και να συνεχίσουν τη διοργάνωση πανελλαδικών συναντήσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδηλώσεις
Κινητοποιήσεις
Ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας