Έντυπη Έκδοση

Η «Αριάδνη» δείχνει την έξοδο από το λαβύρινθο των ναρκωτικών

Εκτός από τις δυσκολίες της φυλακής, πολλοί κρατούμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την εξάρτησή τους από τα ναρκωτικά. Κάθε χρόνο πάνω από 2.000 φυλακισμένοι συμμετέχουν σε προγράμματα απεξάρτησης που πραγματοποιούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Ενα από αυτά είναι και το «ΚΕΘΕΑ Αριάδνη», που εγκαινίασε τις νέες εγκαταστάσεις του στο κατάστημα κράτησης Κρήτη 1, στα Χανιά.

Η «Αριάδνη» προσφέρει τον μίτο της σε όσους κρατουμένους θέλουν να βγουν από το λαβύρινθο των ναρκωτικών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κρατουμένους με πρόβλημα χρήσης ουσιών, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη. Παράλληλα ενημερώνει και κινητοποιείται για την ένταξη σε πρόγραμμα απεξάρτησης όσων αποφυλακίζονται ή απολύονται υπό όρους. Αυτή τη στιγμή, στο πρόγραμμα συμμετέχουν 55 άτομα, ενώ αναμένεται η ένταξη και άλλων κρατουμένων. Οι νέες εγκαταστάσεις λειτουργούν σε αυτόνομο χώρο που παραχωρήθηκε από τη διεύθυνση του καταστήματος κράτησης και διαμορφώθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος από το ΚΕΘΕΑ.

Εκτός από το Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κρατουμένων στα Χανιά, το ΚΕΘΕΑ έχει δημιουργήσει άλλα 18 προγράμματα συμβουλευτικής, καθώς και τρεις μονάδες απεξάρτησης (θεραπευτικές κοινότητες) σε φυλακές και καταστήματα κράτησης όλης της χώρας.

Παράλληλα, το ΚΕΘΕΑ με ειδικά κέντρα υποδοχής και επανένταξης στην κοινωνία εξασφαλίζει τη συνέχεια της στήριξης των αποφυλακισμένων πρώην χρηστών.

Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, η λειτουργία προγραμμάτων απεξάρτησης στις φυλακές αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς οι περισσότεροι εξαρτημένοι έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι με το νόμο, ενώ σημαντικό ποσοστό κρατουμένων αντιμετωπίζει πρόβλημα χρήσης. Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, χωρίς ψυχοκοινωνική υποστήριξη η υποτροπή στη χρήση και το έγκλημα είναι πολύ συχνή μετά την αποφυλάκιση, ενώ, αντίθετα, η απεξάρτηση θεραπεύει και απομακρύνει από τον κόσμο του εγκλήματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΚΕΘΕΑ
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση