Έντυπη Έκδοση

Ο πολιτισμός με άλλη ματιά

Το πρόγραμμα του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη

Χώρος ολοένα και πιο αγαπητός, γεμάτος φρεσκάδα, και με ένα όνομα που είναι δύσκολο να ξεχάσεις, το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη (οδός Κύπρου) ανακοίνωσε χθες το πρόγραμμά του για την τρέχουσα σεζόν.

Που δεν περιλαμβάνει μόνο παραστάσεις, αλλά και σεμινάρια δημιουργικού ντοκιμαντέρ, προβολές και μουσική.

Σταχυολογούμε: Εκτός από τη συνέχιση της παράστασης του Μπάμπη Γαλιατσάτου και της Κατερίνας Μαούτσου πάνω στο τολμηρό ερωτικό έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου «Μεγάλος Ανατολικός» (27/9-28/10) θα δούμε και μια παράσταση με ηρωίδα τη σπουδαία Ρωσίδα δημοσιογράφο Αννα Πολιτκόφσκαγια, που δολοφονήθηκε το 2006 για τα «πιστεύω» της. Τιτλοφορείται «Ανεπίδεκτη διόρθωσης» και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου (29/9-4/11).

Στις 3/10 θα προβληθεί το γαλλικό ντοκιμαντέρ «Θα ρίξουμε πίσω σας τη θάλασσα»: Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, οι άνθρωποι ρίχνουν ένα ποτήρι νερό πίσω από τους αγαπημένους τους, την ώρα που φεύγουν, έτσι ώστε μια μέρα να γυρίσουν υγιείς. Η ταινία ακολουθεί το ταξίδι του Aziz, του Sidiqi, του Housine και του Younes από τα σπίτια τους στο Αφγανιστάν και το Μαρόκο μέχρι την Ελλάδα της κρίσης μέσω Κωνσταντινούπολης. Ενα ποιητικό και πολιτικό ντοκιμαντέρ για την εξορία, τη φυγή προς τη Δύση και την Ευρώπη.

Επίσης, για πρώτη φορά θα δούμε έργο της Γαλλίδας συγγραφέως Helene Cixous, γεννημένης στην Αλγερία το 1937 και γνωστής από τη μακροχρόνια συνεργασία της με το Theatre du Soleil και την Αριάν Μνουσκίν (8/12-06/01). Το «Πορτραίτο της Ντόρα» βασίζεται στη θεραπεία της δεκαοκτάχρονης Ιντα Μπάουερ από τον Σίγκμουντ Φρόιντ: ανατρέχει στις απαρχές της ψυχαναλυτικής θεωρίας και εστιάζει στα κενά, τις αντιφάσεις και τις προκαταλήψεις της φροϊδικής μελέτης, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική εκδοχή των γεγονότων από την οπτική γωνία του κοριτσιού. Σκηνοθετεί η Αθηνά Αρσένη.

Τέλος, να πούμε πως αναμένουμε με ανυπομονησία να παρακολουθήσουμε στο σανίδι το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε η ταλαντούχα ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή: τη «Μεγάλη Αρκτο», σε σκηνοθεσία Νίκου Φλέσσα (13/12-11/1). Το κείμενο της Κυριαζή τοποθετείται ανάμεσα στο σύγχρονο εσωτερικό μονόλογο και την προφορική παράδοση: «Η "Μεγάλη Αρκτος" δεν αφορά στις σχέσεις των δύο φύλων ούτε στις διαφορές τους ούτε στις ψυχολογίες τους ή τις συμπεριφορές τους. Δεν είναι αστρολογία ούτε ζωολογία ή μυθολογία, ούτε μια αστυνομική υπόθεση με ένα αίνιγμα για λύση, ούτε καν η γραμμική αφήγηση μιας ιστορίας. Είναι...». Η συνέχεια επί της σκηνής. ΕΥ.Β.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Επιθεωρήσεις/Ελεγχοι
Τέχνη/Πολιτισμός
Τηλεόραση
Οδηγίες/Προγράμματα