Έντυπη Έκδοση

Πόσο συμφέρουν τα ομόλογα

ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ του ελληνικού Δημοσίου αλλά και τα εταιρικά έκαναν ράλι τις προηγούμενες εβδομάδες.

Για παράδειγμα, το ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου με επιτόκιο 5,5%, που εκδόθηκε στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου, έχει ήδη ανέβει 6,4%.

Δηλαδή, κάποιος που το αγόρασε στο 100 κερδίζει 6,4% σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών. Εάν νομίζει ότι τα κέρδη είναι καλά μπορεί να το ρευστοποιήσει, να τα εισπράξει και να τοποθετήσει τα χρήματα σε προθεσμιακή κατάθεση, η οποία θα του αποφέρει επιπλέον 2,25% (για το υπόλοιπο του έτους). Εάν μάλιστα λάβει υπόψη του πως τα επιτόκια έχουν σχεδόν πιάσει πάτο, τότε οι πιθανότητες η τιμή του ομολόγου να πέσει είναι αυξημένες.

Μέχρι τη λήξη

Αν κάποιος άλλος επιθυμεί να αγοράσει το ίδιο ομόλογο τώρα και να το κρατήσει μέχρι τη λήξη του, δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο του 2014, τότε θα έχει απόδοση 4% κάθε χρόνο. Κι αυτό γιατί η τιμή του ομολόγου ανέβηκε, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η αρχική του απόδοση από 5,5% σε 4%. Βέβαια, ποσοστό της τάξης του 4% για τα επόμενα χρόνια θεωρείται υψηλή απόδοση υπό τις παρούσες συνθήκες και με τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βρίσκονται στο 1%.

Ενας κίνδυνος που υπάρχει και είναι ορατός (εκτός βέβαια από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του ελληνικού Δημοσίου που πρακτικά υφίσταται, αλλά θεωρητικά είναι απίθανο να συμβεί) είναι τα επιτόκια να ακολουθήσουν και πάλι ανοδική πορεία, καθώς έχουν σχεδόν πιάσει πάτο. Οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο τα ομόλογα που θα εκδοθούν ύστερα από ένα-δύο χρόνια να έχουν καλύτερα επιτόκια.

Υπάρχει και ο κίνδυνος της πρόωρης ρευστοποίησης. Εάν για παράδειγμα το ομόλογο αγοραστεί με τιμή 106,4 και τα επιτόκια αρχίσουν να ανεβαίνουν, τότε η τιμή του ομολόγου θα αρχίσει να πέφτει. Ετσι, εάν κάποιος θελήσει να τα ρευστοποιήσει πριν τη λήξη τους, υπάρχει το ενδεχόμενο και να χάσει. Γι' αυτό τα ομόλογα προσφέρονται για μακροχρόνιους επενδυτές με ορίζοντα ρευστοποίησης στη λήξη τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Χρηματιστήριο Αθηνών
Επενδύσεις