Έντυπη Έκδοση

Κατά 80 αρχαία νομίσματα πλουσιότεροι

Ουπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας παρέλαβε χθες τα ογδόντα αρχαία ελληνικά νομίσματα από τη Μακεδονία που είχαν κατασχεθεί το 2008 από τις ιταλικές διωκτικές αρχές.

 Ο κ. Τασούλας βρέθηκε εκεί για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έγινε στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας. Τα νομίσματα, 79 αργυρά και 1 χάλκινο, χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ον αιώνα π.Χ. και προέρχονται από την περιοχή της Χαλκιδικής (Ακανθος και Τορώνη).

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής των αρχαίων νομισμάτων έγινε παρουσία του Ιταλού υπουργού Αγαθών, Πολιτισμού και Τουρισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εφαρμογής από ιταλικής πλευράς της κοινοτικής οδηγίας 93/7/ΕΟΚ για την επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών. Τα στοιχεία τεκμηρίωσης των παρανόμως εξαχθέντων αρχαίων νομισμάτων έδωσε στις ιταλικές αρχές η Διεύθυνση Αρχαιοκαπηλίας που από 1ης Νοεμβρίου 2014 συγχωνεύεται με τη Διεύθυνση Αρχείων και Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου «ο επαναπατρισμός των παραπάνω νομισμάτων, εκτός από σημαντική επιτυχία των εμπλεκομένων υπηρεσιών των δύο κρατών, επιβεβαιώνει την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία των δύο κρατών στον τομέα της πάταξης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών». Γι' αυτό ο Ελληνας υπουργός ευχαρίστησε την Ιταλική Δημοκρατία και τον υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας για τη συνεργασία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Υπουργείο Πολιτισμού
Αρχαιολογία